Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Náš soudce ve Rwandě

mobrazek_919.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_919.jpeg • Autor: Respekt
Soudce Fremr • Autor: Ludvík Hradilek
Soudce Fremr • Autor: Ludvík Hradilek

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Robert Fremr (45) byl před dvěma týdny vybrán OSN jako první Čech do Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. Ten v Africe působí už osmým rokem. Řeší případy genocidy z roku 1994, kdy bylo během pouhých deseti týdnů rozsekáno, upáleno nebo zaživa pohřbeno více než osm set tisíc lidí. Huutští extremisté pobíjeli všechny Tutsije, které potkali na ulici, protože je považovali za méněcennou rasu, které říkali „švábi“. Tribunál je po celou dobu své existence kritizován pro pomalost řízení. Více o genocidě ve Rwandě a následném smiřování na www.respekt.czč. 32/2002.

Jak jste se k členství ve rwand-ském tribunálu vlastně dostal?

Narazil jsem na tu možnost v oběžníku, který všem soudcům rozeslalo ministerstvo spravedlnosti. Tam jsem se dočetl o nabídce OSN, že se hledají soudci pro Rwandu, a přihlásil jsem se. Lákalo mne hlavně to, že jde o jeden z mála mezinárodních tribunálů, kde se všechno odehrává v čistě trestně právní poloze, a já jsem typický trestní soudce.

Navíc mám určitou zkušenost s mezinárodní agendou, protože od roku 1992 reprezentuji Českou republiku na různých fórech. Pracoval jsem v komisích o korupci při Radě Evropy, dozíral jsem na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].