Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mimochodem

Ze všech snů světa je nejznámější ten americký. V zemi neomezených možností má podle něj každý šanci domoci se závratného úspěchu, a pokud mu nechybí nezbytná dávka píle, podnikavosti a kuráže, může to dotáhnout třeba až na prezidenta jako prostý venkovský advokát Abe Lincoln. Americký sen je už dobrých sto padesát let nevyčerpatelným zdrojem energie, jež ze Spojených států učinila supervelmoc.

Střední Evropa měla k neomezeným možnostem vždycky dost daleko. Na to, aby se tu rozvinula nějaká obdoba amerického snu, bylo pozadí zdejších kariér až příliš často temné nebo trapné. Jsme o tom aspoň pevně přesvědčeni a dovedeme v tomto duchu vysvětlit každý větší úspěch. Když to u nás dotáhl prostý venkovský velmož Jiřík z Poděbrad na krále, musel být nařknut z vraždy Ladislava Pohrobka, aby si lid jeho vzestup nějak vysvětlil. Masaryka prý zas na prezidentský stolec dosadilo židozednářské spiknutí a polistopadové změny režírovala CIA s KGB. Podrobnosti neznáme, víme však spolehlivě, že to v Čechách nikdo bezúhonný nikdy nikam nedotáhl. Na Moravě měli aspoň Baťu.

Americký sen se jako mocný popud k podnikavosti uplatnil hlavně v národohospodářství včetně průmyslu masové zábavy, zatímco náročnější kultura dokázala skvěle zužitkovat jeho odvrácenou tvář. Ve velkých amerických příbězích se stává hybatelem děje, návnadou, kvůli níž hrdinové a hrdinky neobyčejně vynalézavě překonávají hrozivé překážky, ale nakonec stejně podléhají nepřízni osudu, neboť jinak by sklouzli do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].