Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Schwarzkopf, to byl pohodář

Ze základny As Sajlijá v Kataru, která je jakýmsi předsunutým ústředím hlavního velitelství americké armády, získá člověk zvláštní dojem. Hlavní velitelství – takzvaně „Centcom“ podle anglického Central Command – rozhoduje o vojenských zájmech USA v 25 zemích Blízkého východu a Afriky. Hlavní štáb sice sídlí na Floridě, irácká operace je ale řízena právě z této základny, ležící asi dvacet minut autem od centra katarské metropole Dauhá. Cesta sem ale někdy trvá déle. Přestože americká vojska jsou na základně už tři roky, veřejnost se o její existenci dozvěděla teprve loni, a proto mají taxíky často problémy As Sajlijá najít. Často tu lze slýchat historky, jak jeden řidič se svým zákazníkem nejdříve objížděli dlouho kolem, a když pak novinář uviděl cedule, které varují před velbloudy přecházejícími silnici, došlo mu, že se ztratili.

Dostat se do nitra základny vyžaduje překonání četných bezpečnostních kontrol. Všechno vybavení očichává pes, tašky se pro jistotu prohledávají ještě osobně a jejich majitele prosvítí rentgen. Mobilní telefony musí být všude kromě haly pro novináře pod pohrůžkou vykázání vypnuty a každého, kdo je přistižen, jak fotografuje vchod do základny, čeká týden ve vězení.

Jedna generálská hvězdička

K obrovské plechové hale pro tisk, vzdálené od hlavní budovy pár set metrů, se lze dopravit jen kyvadlovým autobusem. Uvnitř haly nejsou okna, zato extrémně výkonná klimatizace, takže se po hodině všichni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].