Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Televize pod balvanem

Česká televize si může oddechnout, ale rozhodně ne se radovat. Rada České televize odvolala Jiřího Balvína z postu generálního ředitele. Byl už čtvrtým neschopným ředitelem v průběhu pěti let, který tento veřejno-právní podnik nedokázal udržet nad vodou. Je dobře, že už není šéfem, ale podstatnější v tuto chvíli je, jak zabránit tomu, aby se v čele instituce neobjevil další Puchalský, Chmelíček, Hodač či Balvín. Když se totiž nic nezmění, budeme zřejmě brzy svědky dalšího pádu ředitele a dalšího poklesu úrovně tohoto významného média.

I za dvě procenta

Proč je vlastně kolem televize takový poprask? Odpověď je jednoduchá, jde o jednu z nejmocnějších institucí u nás, s rozpočtem menšího ministerstva. Podle průzkumu Eurobarometru v Česku nesledují televizi pouze dvě procenta obyvatel. A sedm z deseti Čechů pak tomuto médiu naprosto důvěřuje. V některých dobách může být jeho význam klíčový. Stačí připomenout třeba fakt, že na osmdesát procent místních lidí tvrdí, že informace o Evropské unii čerpá právě ze zářící krabice. Možná není na škodu si stále připomínat výrok Vladimíra Železného ze začátku roku:

„V případě referenda to budou televize, kdo bude zjednodušeně vykládat pro své diváky otázky, které budou v referendu řešeny. Tam budou mít televize mimořádný význam. Jak budou otázku prezentovat a jaké reportáže a jaké údaje k ní budou dodávat.“ Tato slova je třeba brát jako vážnou výhrůžku. Už proto, že nás za půl roku čeká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].