Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Korupce ještě poroste,

Rámeček

Ekonomovi THEODORU STOLOJANOVI, který se jako předseda rumunské Národní liberální strany začátkem října v Praze zúčastnil Konference pravicových stran východní a střední Evropy, v jeho zemi přezdívají „rumunský Jeffrey Sachs“. Stolojan absolvoval Akademii ekonomických studií v Bukurešti, od roku 1972 pracoval na ministerstvu financí. Po roce 1989 se stal ministrem financí, v roce 1991 vedl Národní úřad pro privatizaci, od října 1991 do listopadu 1992 byl rumunským premiérem. V letech 1992 až 1998 pracoval pro Světovou banku v programech zaměřených na prosazování privatizace v přechodových zemích jako v Moldavsku, Uzbekistánu, na Ukrajině a v Etiopii. Po návratu soukromě podniká a letos byl zvolen do čela rumunských liberálů.

Rumunsko bude na nadcházejícím summitu NATO v Praze asi přizváno do Aliance. Je vaše země na členství připravena?

Určitě. Už delší čas s Aliancí spolupracujeme, účastnili jsme se operací v Bosně a v Afghánistánu. Armáda prochází restrukturalizací, o jejímž průběhu můžeme mít pochyby, ale změny jsou vidět. Veřejnost vstup drtivě podporuje, pro je 80 % lidí.

Proč se Rumuni na NATO těší?

Souvisí to s minulostí. Československo, Maďarsko či Polsko měly přece jen malý kontakt se západním světem, zatímco Ceaucescův režim naši společnost izoloval. Po konferenci v Helsinkách v roce 1975 paradoxně ještě přitvrdil. Žili jsme ve státě s tvrdou státní propagandou, kontrolou informací a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].