0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov10. 11. 20025 minut

Vytopení mají strach

„Pomoc! Oni snad chtějí nechat náš dům spadnout!“ je dnes stále hlasitěji slyšet od lidí ze zatopených budov v pražském Karlíně. Čtvrť zničená povodněmi má hrůzu z blížících se mrazů: nikdo neví, kolik domů pod jejich tlakem spadne. Přesto tamní radnice odmítá nabídky nájemníků ochotných financovat záchranu obecního majetku z úspor či půjček. Důvody jsou přitom pouze formální, a tak není divu, že se obyvatelé Karlína nejvíc obávají skrytých komerčních záměrů své obecní reprezentace.

Bez dozoru ne, prosím

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Luďku Skoblíkovi povodeň zalila proslulé keramické studio. Deset let sem na Karlínské náměstí docházeli postižení lidé léčit se arteterapií a dílna se stala známou nejen mezi zdejšími keramiky, ale i mezi zahraničními umělci. Dnes z ní zůstal prakticky jenom sklad. Tento obecní dům patří do staticky nejvíce narušené kategorie C (v ní je okolo pětatřiceti domů), je ale přístupný a počítá se u něj s opravou. Až na základní zajištění, aby nespadl, se s ním ovšem nic neděje.

„Nabídl jsem se, že ty základní opravy udělám sám na vlastní náklady,“ říká Luděk Skoblík a ukazuje předběžný rozpočet. Rekonstrukce by podle něj stála okolo jednoho a půl milionu, pak by v domě mohli začít bydlet lidé. Na konci září proto požádal městský úřad o papíry, ale nutné stavební povolení nedostal ani po několika urgencích. Na dům přitom existuje posudek od statika s doporučením, aby oprava budovy začala co nejdřív, neboť ji blížící se zima…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc