Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sám proti korupci

Pro jedny je zrádce, pro druhé hrdina. Když před dvěma týdny odstoupil pražský primátor Jan Kasl (ODS), nazval ho Václav Klaus vychytralým zbabělcem. Sám Kasl svůj odchod vysvětluje tím, že na pražské radnici bují korupce a radní s tím přes jeho stížnosti nechtějí nic dělat. Proto nechce asistovat, když se naprosto neprůhledným způsobem rozdělují veřejné zakázky za několik miliard korun ročně.

Pozdravy z Křeslic

V městské části Křeslice se budou stavět nové silnice a chodníky. Magistrát proto loni vypracoval kontrolní rozpočet, oslovil pět firem a vybral jednu z nich – Stamet. Její cena se nejvíc blížila 28 milionům, které magistrát zamýšlel za opravy utratit. Až potud žádný problém. Koncem roku si ale starosta Křeslic Antonín Zápotocký vzpomněl, že Stamet již jednou v Křeslicích opravoval kanalizaci. „A nebyli jsme s jeho prací spokojeni,“ říká starosta. Potrubí praskalo, cesta nad ním se propadala, po stavbě zůstal nepořádek. Křesličtí si tedy na novou zakázku pro Stamet na magistrátě stěžovali. Nic se nedělo, a tak se starosta rozhodl k razantnímu kroku. Sám uspořádal výběrové řízení a zjistil, že nabídky se pohybují kolem 20 milionů. Oznámil tedy na magistrátě své podezření na korupci. Případem se v lednu začal zabývat primátor Kasl. Nechal si vypracovat nezávislý posudek, který potvrdil, že 20 milionů není dumpingová cena a že zakázku v Křeslicích je možné za tuto částku udělat. Okamžitě vzniklo další podezření. „Firma Stamet se dostala na jedno procento od kontrolního rozpočtu. Taková přesnost je neuvěřitelná, je to skoro zázrak,“ vysvětluje ironicky Kasl, který usoudil, že může jít o únik informací. Magistrátní úředníci takovou interpretaci odmítají. „Únik informací je možný všude, ale nevěřím, že firma Stamet byla nějak zvýhodněná,“ říká šéf odboru městského investora Jozef Macko. Křeslický případ se přesto stal záminkou k širší diskusi. Pražský magistrát investuje ročně do infrastruktury 3,5 miliardy korun. Zakázky mají na starost radní Petr Švec a Zdeněk Kovářík (oba ODS). Pro každou plánovanou stavbu jmenují komisi z úředníků magistrátu, kteří vybírají dodavatele. Pokud je zakázka menší než 30 milionů, oslovuje magistrát minimálně pět firem, které pak předloží své nabídky. Při větších zakázkách se vypisuje veřejná soutěž. Stanovisko komise pak Švec s Kováříkem předloží radě, složené ze zástupců ODS a ČSSD. Rada pak v neveřejném jednání zakázky schvaluje. Z jejího jednání se pořizuje stručný zápis, jaké body byly projednány a kolika hlasy byly schváleny. Křeslický případ ukázal, jak snadno lze systém zneužít. Úředníci i radní mohou být zkorumpováni a slíbit stavbu známým. Radní protlačí zakázku přes kolegy v radě a veřejnost nemá šanci cokoli se dozvědět. Nebýt křeslického starosty, 8 milionů by se ztratilo a dalo použít na korupční účely. Případ z Křeslic měla objasnit kontrolní zpráva magistrátu. Úředníci ji odevzdali až po rezignaci primátora. „Ukazuje, že v práci odboru městského investora se staly chyby,“ dává za pravdu Kaslovu podezření ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček (ODS) s tím, že text je zatím veřejně nepřístupný. „Kauzu Křeslic nemůžu komentovat. Zprávu jsem ještě nečetl,“ říká radní Švec, který je za celou věc zodpovědný.

Lipence spekulantům

V městské části Lipence se staví. Do blízkosti nových domů se návštěvník dostává obtížně – cesty vedoucí z centra jsou zničené a plné výmolů. Kolem novostaveb jsou však silnice pečlivě vydlážděné nebo vyasfaltované. Na začátku 90. let uzavřel tehdejší starosta Ondřej Bartůšek bez jakékoli soutěže smlouvu s firmou Eko- spol a.s. Vystavěla zde infrastrukturu za 105 milionů. „Zcela jistě bych takovou smlouvu nikdy neuzavřel,“ říká dnešní starosta Lipenců Miroslav Čížek (ODS). „Nebylo ani přesně stanoveno, kde se má stavět.“ Ekospol tak stavěl inženýrské sítě především v blízkosti pozemků, které odkoupil od majitelů a posléze prodal jako stavební parcely. Cena pozemků vyroste po zavedení infrastruktury zhruba o tisíc korun za čtvereční metr. Enkláva třinácti domů, jedna z těch, kterou zainvestoval Ekospol, zabírá něco přes hektar – čistý zisk stavebních spekulantů zde překračuje 10 milionů. Starosta Čížek dnes vede s Ekospolem finanční spory, firma ale na zakázku od magistrátu opravuje v Lipencích ulice. Začala u novostaveb, kde mimo jiné bydlí bývalý starosta Bartůšek a majitel Ekospolu Evžen Korec. Poslední zakázku v Lipencích získal Ekospol před půl rokem. Magistrátní komise oslovila pět firem a vybrala z nich právě Ekospol. „Kdybych věděl, že Ekospol má s městskou částí spory, tak bychom jim tu zakázku nezadali,“ říká ředitel investičního odboru Macko. Radní Kovářík, který má na starost Lipence, si na nic nevzpomíná. „Jsou to malé zakázky, nemůžu to nosit v hlavě,“ vysvětluje, proč dal přednost v Lipencích neoblíbené firmě.

Místo auditu demise

Také primátor nechtěl řešit pouze případ z Křeslic. Rozhodl se změnit celý systém, který umožňuje korupci. Chtěl například, aby se uchovávaly zvukové záznamy ze zasedání rady, okamžitě ale narazil u svých stranických kolegů. „Rada nechce schovávat zvukové záznamy,“ komentuje Kaslovu snahu radní Švec. „Některá jednání jsou bouřlivá. Každé slovo by mohlo být použito proti jednotlivým radním.“ Záznamy by se totiž mohly dostat do rukou novinářů. „V Americe jednání zastupitelstev klidně přenáší televize,“ trvá dodnes na svém Kasl. Primátor také žádal audit dosavadních výběrových řízení, při kterých podle jeho soudu mohl být porušen zákon. „Pochopil jsem, že slovo audit znamená hrůzu,“ popisuje Kasl reakci kolegů v radě. „Nebráníme se tomu, ale nevím, k čemu by to bylo,“ brání radu Švec. Kasl požadoval otevřenost: veřejné zakázky se podle něj mají zveřejňovat na internetu, měla by se sestavit databáze městských bytů a sjednotit pravidla k jejich pronájmu (každá městská část má jiný systém), rovněž vytvořit pravidla, podle kterých budou radní a zastupitelé reprezentovat město v obchodních společnostech. „Nic zvláštního. Taková opatření připravujeme již řadu let,“ tvrdí dnes ředitel magistrátu Zajíček. 25. dubna Kasl předložil své návrhy městské radě, která pověřila ředitele Zajíčka, aby je zpracoval pro květnové jednání zastupitelstva. „Pan Zajíček místo toho přišel s bezzubým, nic neřešícím textem,“ říká Kasl, kterého nejvíc zlobí, že neproběhne audit dosavadních výběrových řízení. Když se ve sporu s primátorem postavili na stranu ředitele Zajíčka všichni radní, odmítl Kasl předložit okleštěný návrh protikorupčního boje zastupitelstvu, podal demisi a vystoupil z ODS.

Rámeček

Půdy starosty Bürgermeistera

Městský obvod Praha 1 se chystá rozprodat 120 půd, na kterých vzniknou nové byty. Najala tři firmy, které rozdělí půdní prostory obvodovými zdmi na bytové jednotky a potom prodají. Smlouvy o tom podepsal před dvěma lety starosta Prahy 1 a předseda pražské ODS Jan Bürgermeister. Podle nich by firmy za svou práci mohly požadovat veškerý výnos z prodeje bytů, tedy až 600 milionů korun. Město by za půdy nedostalo ani korunu. „Je naprostý skandál, že starosta něco takového podepsal,“ rozčiluje se zastupitel Christian Thuri (ODS). Městští právníci se snažili rozezlené zastupitele uklidnit: „Firmy prý nedostanou celý výnos z prodeje bytů, ale padesát procent. Ošetřují to údajně další smlouvy,“ říká šéf finančního výboru Michael Gregor (ODS). I v tomto případě by ovšem město tratilo přes sto milionů korun, které by si mezi sebou rozdělily firmy Navatyp, Centra a Sever. „Začali jsme vykřikovat, že podáme trestní oznámení, a starosta nám nakonec slíbil, že smlouvy znovu upraví do přijatelných podmínek,“ popisuje zasedání zastupitel Miloslav Černík (ČSSD). Podle samotného Bürgermeistera jde o nedorozumění: „Byla to písařská chyba, úplný nesmysl. Zbyl tam zůstatek nějaké věty, která ani není dokončená.“ Sám prý dohlédne, aby nové smlouvy byly v pořádku. Jedna z vybraných firem – Navatyp – sponzoruje pražskou ODS. „Slyšel jsem o tom, ale do účetnictví ODS nevidím, takže nemůžu nic jistě tvrdit,“ komentuje zastupitel Thuri. „ODS nedostala od Navatypu ani korunu,“ tvrdí rázně Jan Bürgermeister. Navatyp se podílel spolu s kladenskou firmou Mao například na rekonstrukci prostor, které má ODS v Haštalské ulici. Celkové náklady na stavbu byly tři a čtvrt milionu korun. Rozpočet krajské organizace ovšem například loni nedosáhl ani milionu. ODS však prý bude splácet 650 tisíc ročně. V domě v Revoluční ulici, který spravuje právě Navatyp, bydlí pražský radní Filip Dvořák. Kanceláře zde měla i poslankyně ODS Lucie Talmanová. Propojení Navatypu s ODS bude řešit policie. Člen pražské ODS Robert Kefurt podal trestní oznámení na starostu Bürgermeistra, radního Dvořáka a několik dalších představitelů pražské organizace. „Připravuje se masivní vytunelování části obecního majetku do rukou soukromých subjektů, a to do firem Navatyp, Centra a Sever, s nimiž jsou někteří lidé z ODS propojeni,“ vysvětluje Kefurt.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2002 pod titulkem Sám proti korupci