Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nemusíme být hysteričtí

Rámeček

VLADIMÍR ŠPIDLA (49) pochází z Prahy. Po studiích na Filozofické fakultě UK pracoval jako dělník, archeolog a úředník. V roce 1996 byl zvolen poslancem Parlamentu ČR za Českou sociální demokracii, o dva roky později byl jmenován ministrem práce a sociálních věcí a místopředsedou Zemanovy vlády. Členem ČSSD je od roku 1989, v roce 1997 se stal prvním místopředsedou, loni v dubnu předsedou své strany.

V prvním kole francouzských voleb velice uspěl pravicový populista Le Pen na úkor sociálnědemokratického premiéra Jospina. Mnozí to hodnotí jako počátek velkých změn v Evropě, možná konec nové levice, která je popsána jmény jako Blair, Schröder nebo Jospin. Nebojíte se toho?

O tom, že je sociálnědemokratická politika překonaná, komunisté, pravice a politologové mluví průběžně už asi 80 let. Já jsem ale přesvědčen, že je to základní nosný proud evropského demokratického myšlení. Má své krize, to samozřejmě ano…

Souhlasíte s tím, že to, co zažili sociální demokraté ve Francii a v Rakousku a co zřejmě zažijí v Holandsku, je vážná porážka?

Ty výsledky se nedají ani podceňovat, ale ani přeceňovat. Například Le Penova strana měla v minulých volbách skoro 20 %, a teď vlastně ztratila. Není tedy jasné, zda jde o porážku socialistů, spíš si myslím, že zklamala volební taktika premiéra Jospina. Jistě ale existují věci, o kterých se musí uvažovat.

Jen dva prstíčky

Evropští komentátoři říkají, že levicové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].