Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tyson versus Atta

Už bylo bezmála jisté, že Mike Tyson si v ringu nedá ani ránu. Když se v lednu na tiskové konferenci vrhl na svého soka Lennoxe Lewise a kousl jej do nohy tak, že silák z východního Londýna musel podstoupit protitetanovou injekci, zdálo se, že pod stůl spadl nejen plánovaný dubnový zápas v Las Vegas, ale že se také uzavřela Tysonova kariéra. Nakonec vše dopadlo jinak. Příčinu lze hledat i v důsledcích teroristických útoků z 11. září.

Po Lewisově pokousání vystavila média Tysonovi sportovní parte. Zlý hoch z černošského ghetta, který se stal ve dvaceti nejmladším mistrem světa těžké váhy v dějinách boxu, pak si odseděl tři roky za znásilnění a pět let na to uhryzl v ringu Evanderu Holyfieldovi kus ucha, byl novináři označen za zrůdu, psychopata, Hannibala Lectera boxu a ostudu sportu. Deník The New York Times v komentáři napsal, že dostane-li i nyní povolení k zápasu, už je v Americe možné všechno. Nevadské sportovní autority mu nakonec licenci neudělily, neboť by prý „snížil úroveň“ Las Vegas.

Borec se začal poohlížet po ostatních státech USA. A ejhle – cinkání peněz, které ranařská show nese, přehlušilo mravokárné rozhořčení. O zápas projevili zájem v Memphisu, Detroitu a také ve Washingtonu. „Zkouším vše, abych rozhýbal ekonomiku,“ vysvětlil Anthony A. Williams, starosta Washingtonu. Městu, v němž sídlí americká vláda, se finančně dařilo mizerně ještě před 11. zářím, poté navíc ubylo i turistů. Do konce února tak přišlo o 1,2…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].