Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Reálný slovenský sen

Rámeček

ROBERT FICO se narodil roku 1964 v Topoĺčanech. Po studiu na právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě pracoval v Právnickém institutu slovenského ministerstva spravedlnosti. V roce 1989 se stal členem Komunistické strany Slovenska. V roce 1992 vstoupil do Strany demokratické levice a stal se poslancem parlamentu. Koncem roku 1999 založil vlastní stranu Smer. Její preference překročily během šesti měsíců hranici 20 procent a dodnes se drží nad patnáctiprocentní hranicí. Po Vladimíru Mečiarovi je R. Fico nejpopulárnějším slovenským politikem.

Před nedávnem došlo ke konfliktu mezi slovenským a českým ministrem vnitra v otázce režimu na společné hranici. Považujete to za vážný spor?

Třeba došlo k nedorozumění, které bylo interpretované jako spor. Někdy se stává, že jeden člověk mluví o koze a druhý o voze. Otázka je, zda byly ty rozhovory dostatečně připravené. Mohu hodnotit jen slovenskou stranu a některé vládní dokumenty mají tak nízkou úroveň, že by mi nebylo divné, kdyby vše způsobila naše nepřipravenost.

Bylo by podle vás správné, kdyby se režim na naší hranici přizpůsobil požadavkům Schengenských dohod?

Asi ano.

Tam ale jde o to, že by nebyl povolen zcela volný pohyb osob přes hranice. Je to pro vás přípustné?

Pokud by zpřísnění režimu na hranicích nemělo nějaký významný vliv na vztahy mezi ČR a SR, považoval bych to za běžnou daň obou zemí za vstup do EU. Už jsem tisíckrát řekl, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].