Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nejsme specialisté na politiku,

Počátkem července Poslanecká sněmovna schválila zprávu zvláštní komise pro vyšetření pádu Investiční a Poštovní banky. Loňský prodej majetku IPB do rukou Československé obchodní banky označili poslanci za „jednostranně výhodný pro ČSOB na úkor státního rozpočtu“. Nový majitel za zkrachovalou banku zaplatí 8,7 miliardy, daňové poplatníky přijde sanace IPB - podle odhadu ministerstva financí - na 95 miliard korun. Na obranu prodeje vystoupil premiér Zeman, guvernér Tůma a jednotliví poslanci ČSSD a Unie svobody. Vláda oznámila, že zveřejní smlouvy o prodeji IPB, nemíní však vyhovět žádosti komise o jejich vypovězení nebo změnu.Na otázky k prodeji IPB odpovídá ředitel Československé obchodní banky Pavel Kavánek.

Ve stavu rozvalu

Podle všeobecného názoru se vám loni povedl obchod roku. Převzetím krachující Investiční a Poštovní banky jste se co do velikosti rázem dostali ze čtvrtého místa na první. A to poměrně lacino - za 8,7 miliardy korun.

Nepopírám, že to považuji za nejefektivnější a nejsmysluplnější spojení dvou velkých bank na středoevropském trhu. A cílem v tomto obtížném manévru pochopitelně bylo a je - jako v jakémkoli obchodě - dosáhnout obchodního posílení a maximální úspory nákladů. Myslím, že se obě banky daří neobyčejně rychle propojit. Po čase by to měl zhodnotit některý bankovní analytik.

Při převzetí IPB jste uzavřeli dvě smlouvy. Jednak máte zaplatit státu, jednak nucenému správci, resp. akcionářům IPB za prodej…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].