Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Někdo to přece musí vzít na sebe

Rámeček

SORIOUS SAMURA (38) je novinář a kameraman původem ze Sierry Leone. V rodném Freetownu pracoval pro UNICEF a věnoval se zmrzačeným dětem a dětským vojákům. V roce 1999 natočil dokument „Cry Freetown“ (Pláč Freetownu) o dobytí metropole protivládními povstalci, za který získal několik mezinárodních cen. Film je děsivým svědectvím reality občanské války v Sieře Leone, která trvá již deset let. Samura nyní žije v Londýně a pracuje pro Insight News Television, kde se zabývá krizovými oblastmi Afriky. V Praze se zúčastnil mezinárodního filmového festivalu Jeden svět jako člen poroty. Je svobodný, má tři dcery.

Co přinutí člověka k tomu, že se rozhodne riskovat život svůj i své rodiny a jde točit film o tom, jak se zabíjejí lidé?

Ignorance. Právě ta stojí na počátku všech konfliktů a válek. Na jaře 1999 vypukla válka v Kosovu a v tutéž dobu zaútočili vzbouřenci na hlavní město Sierry Leone. Byl jsem tehdy v Anglii, a zatímco dění na Balkáně jsem mohl sledovat v televizi minutu za minutou, o vraždění ve Freetownu nepadlo ani slovo. Válka v mé zemi pokračovala už osmým rokem, ale Západ o ní nevěděl téměř nic. Rozhodl jsem se udělat maximum, aby se to změnilo. Pracoval jsem v Londýně celé měsíce 24 hodin denně, abych si mohl koupit kameru a další vybavení a rozjet se do Afriky.

Nikdy jste se při natáčení dokumentu neptal sám sebe, jestli má vaše izolovaná akce smysl?

Ne, pro mě to byla osobní mise. Byl jsem za linií…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].