Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Myslet na to, co bude pak

Rámeček

VÁCLAV HAVEL (nar. 1936 v Praze) je autorem téměř dvaceti divadelních a televizních her a mnoha kritik, studií, komentářů a esejů, v kterých analyzuje stav společnosti. Patřil k nejznámějším odpůrcům komunistického režimu, byl několikrát vězněn, nejdéle v letech 1979–83 za „podvracení republiky“. Spoluzaložil Chartu 77 a Občanské fórum, jehož byl vůdčí osobností. V prosinci 1989 byl zvolen prezidentem ČSSR, po rozpadu státu se stal prvním českým prezidentem, do stejné funkce byl zvolen znovu v roce 1998. Za svou politickou a uměleckou činnost získal řadu mezinárodních ocenění.

Nedávno vyšel český překlad Mein Kampfu. Jaký je váš názor na vydání takové knihy?

Nelíbí se mi, když na tom někdo vydělává miliony. Jsou věci, které by opravdu neměly být posuzovány jen a jen z toho hlediska, zda přinesou zisk. Ta kniha - s náležitým komentářem a výkladem - má být přístupná v knihovnách nebo na vědeckých pracovištích. Koho to zajímá, musí umět zvážit pár kroků do čítárny, kde mu knihu půjčí.

Jakási dělicí čára

Mein Kampf probouzí hnědé resentimenty. Na jejich nositele se v Rakousku obrací Jörg Haider, někdy prezentovaný jako pouhý mluvka, jindy jako model xenofobních trendů v Evropě. Podobné názorové rozpětí vidíme u přístupů k válce v Čečensku: jedni tvrdí, že na Kavkaze tekla krev vždy, jiní spatřují v tamní válce model nové ruské brutality. Co považujete za větší hrozbu pro Českou republiku vy - Haidera za humny,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].