Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

To nemůžete myslet vážně

Jak známo, vzájemná averze a osobní spory představitelů pravice znemožnily loni po volbách jejich stranám ujmout se vlády a vydaly moc do rukou menšinového kabinetu sociální demokracie.

Předseda parlamentu Václav Klaus minulý čtvrtek oznámil, že Čechách „vládne atmosféra destrukce, k jejíž změně je třeba začít komunikovat“. A aby šel příkladem, vyzval ke schůzce svého letitého rivala, prezidenta Václava Havla.

V souvislosti s tímto Klausovým gestem je na místě otázka, zda a kdy se šéf ODS obrátí se svou náhlou potřebou diskuse i na jiné partnery. Konkrétně na předsedy dvou dalších pravicových stran, Jana Rumla (US) a Jana Kasala (KDU). Každý totiž ví, že největší ukázkou neschopnosti komunikovat je právě vztah Klause a těchto dvou mužů. A zároveň jsou na nich nejviditelnější i škody, které tato neschopnost nese.

Hluboký příkop

Jak známo, vzájemná averze a osobní spory představitelů pravice znemožnily loni po volbách jejich stranám ujmout se vlády a vydaly moc do rukou menšinového kabinetu sociální demokracie. Sedmiměsíční výsledky slabého Zemanova týmu označují dnes zástupci všech tří pravicových partají shodně za katastrofu. Otázkou však je, zda ze svého postřehu hodlají vyvodit i praktické důsledky a ujmou se konečně odpovědnosti většinového mandátu. Odpustily vlastně jednotlivé strany svým rozhádaným partnerům letní úlety? Mají zmapovány své požadavky na jejich vstřícnost, nebo dokonce šířku své ochoty ustoupit naopak jim? Odpovědi klíčových osob jednotlivých stran v tomto směru mnoho důvodů k optimismu nenabízejí. „Mezi stranami je hluboký komunikační příkop,“ říká poslanec Unie svobody Vladimír Mlynář.„Část našich poslanců odešla z ODS, protože se jim nelíbila její politika, a k její změně zatím v Klausově straně nedošlo.“ Co však dělá pro zasypání příkopu samotná unie? Opravdu její špičky nenapadá nic, čím by bariéru překonaly? „To, že chceme jít do vlády s ODS, říkáme snad dost jasně,“ hodnotí svůj přínos předseda unie Jan Ruml.„Potíž je spíš v tom, že si lidovci myslí, že s Václavem Klausem to prostě nejde. A my je v tomto směru nepřesvědčíme.“ Slova jeho lidoveckých kolegů tento názor potvrzují. „Lidé, kteří se v létě pohádali, se spolu i dnes velmi těžko domluví. Nejde to. Klausova strana nám nikdy neučinila seriózní nabídku,“ vysvětluje předsednický kandidát Cyril Svoboda, proč se on a jeho kolegové nesnaží zapomenout na minulé spory a nepokusí se s ODS domluvit. Svobodovi se dodnes ježí vlasy při vzpomínce na podmínky, kterými ODS při loňských povolebních jednáních podmiňovala vznik pravicové koalice (Klausovi muži si tehdy nárokovali drtivou vládní většinu, křeslo premiéra a loajalitu ministrů i poslanců menších stran k postoji vlády). „Tyto podmínky neznamenají koalici, ale jednobarevnou vládu ODS. Na to nikdy nepřistoupíme,“ říká Cyril Svoboda. Nadějně nevidí situaci ani prozatímní předseda lidovců Jan Kasal.„Václav Klaus má už dost dlouho na stole dopis, v němž mu nabízíme setkání. Nereaguje na něj,“ zlobí se. „Co máme ještě dělat? Pozitivní signály vysíláme každý druhý den, ale já jsem nevstoupil do politiky proto, abych se zabýval jenom komunikační kultivací Václava Klause. Málo platné, teď je na tahu ODS,“ uzavírá Kasal.

Napřed měsíce pokory

ODS si ale, jak známo, nemyslí, že je „na tahu“. „Vypovídat opoziční smlouvu by bylo nezodpovědné,“ říká místopředseda Ivan Langer.„Na politické scéně dnešních dnů stále platí, že pravicové strany spolu neumějí komunikovat.“ Co může s touto zmrazenou bezvýchodnou situací udělat ODS jako nejsilnější strana? „V tuto chvíli nic. Menší strany nás musí přestat napadat,“ říká kategoricky Langer. Minulou středu pravicová čtyřkoalice unionistů, ODA, DEU a lidové strany vyzvala Klausovu partaj k jednání o většinové vládě. Předseda ODS přitom před měsícem v rozhovoru pro Respekt prohlásil, že Zemanova vláda je sice špatná, ale nelze ji odvolat, protože neexistuje smysluplná alternativa: není prý jasné, co bude „minutu poté“, až Zemanův kabinet padne. Středeční výzva onu prázdnotu do značné míry zpochybnila. Zabývá se ODS touto nabídkou? Bude přemýšlet nad vstřícnými kroky? „Tu otázku nemůžete myslet vážně,“ kroutí hlavou předseda Klaus a dodává: „Rozhodně, rozhodně ne.“ Argumenty či vysvětlení však prozradit nechce. „Dneska se vláda nesestavuje,“ řekl jen novinářům Mladé fronty Dnes. „Nevidíme pro to důvod, a to vůbec nesouvisí s tím, jestli se mi líbí, nebo nelíbí absurdní plán ministra Grégra na podle mého názoru definitivní zničení našeho českého průmyslu. Stejně tak platí, že i když se mi nelíbí Mladá fronta, taky ji čtu.“

Co by tedy musely dvě menší pravicové strany udělat, aby to ODS považovala za věrohodný signál nabídky ke spolupráci? Na to odpovídá další místopředseda strany Miroslav Macek:„Musely by to být desítky signálů, že ty strany opravdu chtějí jednat, a musely by trvat měsíce. Teprve pak bychom je mohli brát vážně, ale já nic podobného zatím nevidím,“ říká bez náznaku ironie Miroslav Macek. Znamená to opravdu, že ODS bude celou tu dobu podporovat slabou a špatnou socialistickou vládu? „Nevidím důvod ji odvolávat,“ opakuje Macek dnešní kánon ODS. „Já svůj názor neměním. Vždycky jsem tvrdil, že ČSSD od nás dostala historickou šanci se znemožnit.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/1999 pod titulkem To nemůžete myslet vážně