Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Snažím se vyhnout dogmatům

JAKUB PATOČKA (26) patří k nejvýraznějším postavám české ekologické scény: je šéfredaktorem měsíčníku „Sedmá generace“ a spoluzakladatelem ekologické organizace Hnutí Duha (léto 1989), z níž se pod jeho předsednictvím stalo zřejmě nejvlivnější občanské sdružení v Česku (Duha má roční rozpočet pět a půl milionu, dvacet pět zaměstnanců a asi tři sta dobrovolníků.) Patočka vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, žije s rodinou (má dva syny) ve Veverské Bítýšce.

Lidé vás znají především jako organizátora protestů proti dostavbě Temelína, při nichž se pohybujete za hranicí zákona. K čemu jsou takové akce?

Použili jsme to, co se osvědčilo na Západě - občanskou neposlušnost, nenásilné porušení zákonů - s jasným záměrem: vyvolat diskusi, která prokáže, že Temelín je omyl. Bez blokád Temelína by nevznikla vládní komise, jejíž závěrečná zpráva dává za pravdu odpůrcům Temelína. Pokud vláda stavbu zastaví, bude to výsledek diskuse, kterou se podařilo vyvolat díky blokádám.

Přímé akce obvykle probíhají stranou zájmu občanů. Pokud je neumíte zaujmout, přilákat, kde děláte chybu?

Drtivá většina lidí u nás si skutečně stále myslí, že to, co děláme, je svého druhu chuligánství. Myslím ale, že jich ubývá. Dělal jsem jako svou bakalářskou diplomku výzkum mezi 130 venkovskými starosty okresu Brno-venkov a překvapilo mě, kolik z nich si myslelo, že za jistých okolností může být občanská neposlušnost, která je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].