Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Být mužem asi také není lehké

MIROSLAVA NĚMCOVÁ (1952) pochází ze Žďáru nad Sázavou. Vystudovala Ústřední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě a poté pracovala ve žďárské pobočce statistického úřadu. V roce 1992 si otevřela ve Žďáru knihkupectví a vstoupila do ODS. O dva roky později byla z desátého místa kandidátky zvolena do městského zastupitelstva a stala se radní. V letošních volbách do sněmovny byla zvolena z prvního místa na jihomoravské kandidátce a poslanci ODS ji vybrali za místopředsedkyni svého klubu. Je vdaná, má syna.

Právě jste se stala místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS. Co bude s vaším knihkupectvím?

Je to moje veliká láska, přesto ho budu muset na nějakou dobu opustit. Ale zjistila jsem, že už vím, jak na to, a že mě tam nic zvláštního nemůže potkat, a chtěla bych se znovu pustit na neznámou půdu.

Proč jste vlastně začala prodávat knihy?

Ze začátku jsem samozřejmě měla idealistické představy. Myslela jsem si, že budu prodávat hlavně to, co se líbí mně. Z toho jsem byla velmi rychle vyškolena, ale přesto některé edice, třeba čtení pro ženy a dívky Harlequine, nikdy práh našeho knihkupectví nepřekročily.

Které knihy prodáváte nejraději?

V beletrii mám nejraději Singera, Čechova, Babela. Ráda prodávám literaturu faktu, historie jednotlivých států, historické, filozofické knihy. Mám hodně dětské literatury, encyklopedie a českou beletrii pro děti.

Blesk z čistého nebe

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].