Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Velký třesk pod sakurami

Japonská deregulace finančního sektoru, provedená 1. dubna a podle britského vzoru známá pod názvem „Big Bang“ (Velký třesk), vypadá spíše jako aprílový vtip. Pro upřesnění: 1. duben je také každoročním začátkem nového finančního roku. Nedávno schválený tříletý ekonomický plán má „načerpat“ do mnoha projektů infrastruktury 16 bilionů jenů (asi 120 miliard dolarů). Nicméně tento plán je od loňského října již pátým v pořadí. Lze říci, že miliony japonských obdivovatelů kvetoucích třešňových stromů zvaných sakura se budou zabývat spíše méně příjemnými věcmi, jakými jsou mizející pracovní příležitosti a stále vzrůstající úpadky firem, ať už jde o průmyslové kolosy nebo drobné živnostníky. Kde hledat příčiny?

Korupce jako seriál

V současném Japonsku stále přežívá oficiální snaha znevažovat dopady korupce, dosahující až na ministerstvo financí a do centrální banky. Vyšetřovaných případů je tolik, že na jejich výčet a podrobný popis není dostatečné místo, takže jen pro ilustraci.

Ve čtvrtek 19. února se v tokijském hotelu oběsil poslanec a člen vládnoucí Liberálnědemokratické strany Šókei Arai (50). Na tentýž den prokurátor plánoval jeho zatčení za to, že Arai přijal od finanční firmy Nikko Securities Co. úplatky ve výši 29 milionů jenů. Účast premiéra Hašimota na pohřbu nevyžaduje další komentář a mluví sama za sebe. V témže hotelu se několik dní poté současně oběsili dva podnikatelé s autodíly, kteří zkrachovali sázkami na koňské dostihy -…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].