Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Něco se najde vždycky

Loni v listopadu se policie začala zabývat nelegálním zahraničním kontem ODS, ale dvouměsíční vyšetřování nikam nevedlo. Bývalý místopředseda Novák se tehdy vzdal všech stranických funkcí a poslaneckého mandátu. Letos v únoru se Klausova partaj sama "udala" finančnímu úřadu.

Minulý čtvrtek vyjelo z brány pankrácké věznice stříbrné BMW. Na sedadle spolujezdce se do čoček fotoaparátů nervózně usmíval drobný muž: bývalý místopředseda ODS Libor Novák si při pohledu na strkající se novináře musel vzpomenout, že před nimi ještě před půlrokem stával ve zcela jiné pozici. Lecčemu se přiučili i policisté, kteří ucítili šanci ukázat daňovým poplatníkům, co všechno umějí, dostanou-li řádnou „společenskou objednávku“. Například nechat bez výsledku „měknout“ zkrachovalého politika víc než měsíc ve vazbě a pak ho pustit ještě předtím, než byli vyslechnuti klíčoví svědci. To naši policisté demonstrovali právě na Liboru Novákovi. Teď, když ho pustili na svobodu, se tváří, že je všechno v pořádku. K případu nic neřeknou, protože je prý mimořádně zamotaný a vyžaduje nejpřísnější utajování.

Z kurtu do cely

Loni v listopadu se policie začala zabývat nelegálním zahraničním kontem ODS, ale dvouměsíční vyšetřování nikam nevedlo. Bývalý místopředseda Novák se tehdy vzdal všech stranických funkcí a poslaneckého mandátu. Letos v únoru se Klausova partaj sama „udala“ finančnímu úřadu. Viselo nad ní totiž podezření, že minimálně dva sedmimilionové dary rozepsala na větší počet sponzorů, takže z nich - mimo jiné - zaplatila menší daň. Finanční úřad odhadl stranický nedoplatek na půl milionu korun a ODS jej okamžitě uhradila. Berňák ale na Libora Nováka počátkem února podal trestní oznámení na úmyslné krácení daně. Ačkoliv je jasné, že rozepsání sponzorů slouží u politických stran v první řadě k utajení skutečného dárce, policie zareagovala s neobyčejnou razancí. Po čtyřech dnech vyčkávání zatkla bývalého místopředsedu rovnou na ranním tenise: uřícený Novák musel přerušit rozehraný zápas, byl na místě obviněn z trestného činu krácení daně, dostal pouta a putoval do policejní cely. O den později dal soud policii souhlas, aby vzala Nováka do vazby. „Mohl by se vyhýbat trestnímu stíhání,“ zdůvodnil vazbu Václav Vítek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a na upřesněnou dodal: „Navíc mu hrozí až osm let kriminálu.“

Těší mne, Hájek

Délku eventuálního trestu coby důvod vazby zákon nezná. Soudkyně Alena Huňáčková Nováka oficiálně poslala za mříže ze dvou příčin: hrozil prý jeho útěk za hranice a taky možnost, že by ovlivňoval důležité svědky. O Novákových choutkách utíkat před policií lze ovšem s úspěchem pochybovat. Před příjezdem přepadového komanda na tenisový kurt ho policie vůbec nekontaktovala, a tak může těžko tvrdit, že se před ní skrýval. Nebyl mu odebrán pas ani nebyl vyzván, aby neopouštěl republiku. S ovlivňováním svědků je to ještě horší. Padlý místopředseda byl totiž poslední dva roky s úředníky Hlavní kanceláře ODS doslova v denním styku. Pokud by se tedy dopustil promyšleného zkrácení daně, jistě by se s nimi už dávno domluvil, jak řešit případné problémy se strážci zákona. „Od svého prosincového odchodu z ODS jsem asi dvakrát zavolal Ratiborskému. Bavili jsme se o tom, jak se vyvíjí vyšetřování, ale s nikým jiným jsem prokazatelně neprohodil ani slovo,“ říká k tomu navíc čerstvě propuštěný vězeň. Policie se k podobným věcem odmítá vyjadřovat. „Tady platí jedna zásada - o případu nepodávám žádné informace. Těšilo mě,“ říká vztekle šéf vyšetřovatelů plukovník Pavel Hájek a pokládá telefon. Škoda ovšem, že stejný princip nevyznával při Novákově zatčení, kdy se výkonem svých mužů chlubil na televizní obrazovce. Otázky si nepřipouštějí ani soudci. „Nemám k tomu co říct,“ odpovídá Alena Huňáčková na otázku, které svědky by měl Novák ovlivňovat a zda měl soud k dispozici nějaké náznaky, že to doopravdy hrozilo. Stejně stručná je i soudkyně městského soudu Jana Ťoupalíková, která po stížnosti Novákova advokáta Tomáše Sokola útěk jako důvod vazby zamítla, ale nebezpečí ovlivnění svědků potvrdila: „Všechny moje důvody jsou v usnesení, které je neveřejné.“ Sdílností neoplývá ani státní zastupitelství. „Bylo tady riziko, že bude ovlivňovat své přátele z ODS,“ vysvětluje Novákův jedenačtyřicetidenní pobyt za mřížemi šéf úřadu na Praze 1 Ondřej Lázna. „Ne, beru to zpět, jde spíše o jeho blízké spolupracovníky,“ mění argumentaci při dotazu, koho má konkrétně na mysli. Jména však přece jen prozradit nechce: „Jde asi o pět lidí. Zbytek si musíte dovodit.“

Otevřený případ

Že o nutnosti Novákovy vazby lze přinejmenším pochybovat, o tom svědčí už toto úřednické vykrucování. Ale nejen ono: například ještě den před Novákovým propuštěním patřila podle Lázny mezi klíčové svědky, kvůli jejichž „neovlivnění“ musí být Libor Novák v base, hlavní účetní ODS Marie Krčmářová. Policie ji však nakonec vyslechla až den po Novákově propuštění. „Z toho si jednoduše domyslíte, že ona mezi nejdůležitější svědky zřejmě nepatřila,“ říká s klidem Lázna. Po čtyřiceti dnech intenzivní policejní práce se navíc čím dál jasněji ukazuje další problém Novákova pobytu v cele: kromě jeho podpisu na daňových přiznáních nemá policie v rukou nic, co by její hypotézu o Novákově úmyslu krátit daň podporovalo. Nikdo ze svědků totiž policistům toto podezření nepotvrdil. „Policie bude ještě prověřovat listinné důkazy a případ je stále otevřený,“ naznačuje směr dalšího vyšetřování Ondřej Lázna. V této souvislosti nelze pominout jednu věc: „tisíce firem“ v naší metropoli mají podle oficiálního sdělení Finančního úřadu hlavního města Prahy podobné daňové problémy jako ODS. „Minimálně na desítky z nich padá podezření, že se úmyslně pokoušejí zkrátit daně, a hrozí jim trestní oznámení,“ říká zástupce ředitele Karel Dvořák. Neví však o jediném případu, kdy by byl někdo z podezřelých ve vazbě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].