Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo se chytí do sítě

Premiér už několik let ujišťuje své spoluobčany, že je ochrání před razantním zvyšováním činží. Poslední únorový týden ho bude obhajoba tohoto slibu stát hodně energie. Ve čtvrtek mají totiž koaliční ministři začít diskutovat o variantách rychlejšího uvolňování cen za bydlení. Návrh, se kterým na schůzku přichází ministerstvo pro místní rozvoj, většinu nájemníků vyděsil: podle ministra Schneidera by se měly regulované činže zvednout už letos v červnu o více než dvě třetiny a během pěti let by měly představovat pětinásobek nynějšího stavu.

Budeme bohatí

Koncepci bytové politiky vláda naposled smetla se stolu loni koncem roku. Současný Schneiderův návrh ze od původního materiálu, propagujícího mimo jiné státní subvence do bytové výstavby, podporu stavebních firem a pozvolný růst činží, liší de facto pouze tempem uvolňování nájmů. Podle soukromých vlastníků jde o první návrh, který vůbec počítá s tím, že do zchátralého bytového fondu je třeba investovat obrovské peníze. „Čím rychleji budou růst stropy pro nájemné, tím dříve budeme schopni utrácet za opravy zničených domů,“ říká šéf Sdružení majitelů činžovních domů Tomislav Šimeček.

Návrh je tedy hotov, ale domácí nemají zdaleka vyhráno. V tuto chvíli totiž není vůbec jisté, zda vláda navrhované tempo růstu činží přijme. Například předseda rozpočtového výboru sněmovny Jozef Wagner to považuje za vyloučené. „Je to cár papíru,“ hodnotí Schneiderův materiál. Podle Wagnera není z návrhu vůbec…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].