Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nerušte mě v hajlování

Jedenadvacetiletý aktivista Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST) Ondřej Cakl je přesvědčen, že plzeňští městští policisté předali jeho osobní údaje příslušníkům té nejmilitantnější větve tuzemských neonacistů. Důvod? Cakl filmoval nástup skinheads na dvousetčlenný soukromý večírek, který v sobotu pátého července hostil plzeňský kulturní dům železničářů JAS. Pokud by se Caklova podezření potvrdila, hrozí strážníkům až tři roky vězení.

Ty seš Ondra, co

Ondřej Cakl, který už několik let mapuje místní neonacistickou scénu „v akci“, natáčel spolu s další novinářkou cestu přespolních skinů z plzeňského nádraží na místo srazu. Holé lebky si na jeho činnost stěžovaly dvěma městským strážníkům, na jejichž hlídku kousek od nádraží narazily. „Za chvilku nás došli dva strážníci a říkali, že tady nemám právo nic natáčet,“ vzpomíná Cakl. „Ukázal jsem jim novinářský průkaz, to jim ale nestačilo: prý mají podezření, že jsem celostátně hledaná osoba a musím jim ukázat občanku.“ Údaje z dokladů si policisté pečlivě opsali, a protože usoudili, že hledaným zločincem asi přece jen není, nechali Cakla jít. „Viděl jsem, jak se vracejí ke skinům a ti si od nich něco opisují. Pak jsem potkával skiny, kteří mi říkali: ty seš ten Ondra, co, řekli nám to policajti,“ líčí svůj zážitek Cakl.

Mladý aktivista se chystá podat na strážníky trestní oznámení. Je přitom zřejmé, že podle jeho verze snese jejich postup měřítka hned dvou trestných činů: zneužití pravomoci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].