Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Neměl jsem žádné iluze

Dr. KAREL KÜHNL (nar. v Praze roku 1954) studoval práva na Karlově univerzitě. V r. 1980 opustil Československo a usadil se v Rakousku, kde studoval ekonomii a pracoval jako novinář na volné noze. Od r. 1987 byl ekonomickým redaktorem a analytikem mnichovské redakce Radia Svobodná Evropa. V letech 1991–92 pracoval jako ekonomický poradce a šéf týmu poradců předsedy vlády ČR, poté jako externí poradce českého ministra hospodářství. V letech 1994–97 působil jako velvyslanec ve Velké Británii. V červnu 1997 byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu ČR.

K. Kühnl je ženatý, má dvě děti.

Máte právnické i ekonomické vzdělání. Na co jste se v ekonomii specializoval?

Nikdy jsem nebyl velký matematický ekonom. Vždycky jsem se hodně zaměřoval na celkový národohospodářský pohled na ekonomii a myslím, že mi to pomohlo v práci komentátora, poradce české vlády, ale i později v diplomacii. Získal jsem ekonomický pohled na svět, uvědomil jsem si, že ekonomická část našeho života zabírá největší prostor v tom, co děláme, co si myslíme, čím se zabýváme.

K čemu je vám dobrá zkušenost velvyslance v Anglii?

V diplomacii se člověk naučí jednat s lidmi.

Čím pro vás byla zajímavá samotná Británie?

Především tím, že v britském právním systému i v celém myšlení má smlouva mnohem silnější postavení než v tzv. kontinentálnímu právnímu systému, kde představuje zpravidla jakousi malou konkretizací široce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].