Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mlčení děkana Wolfa

Minulý čtvrtek oslavil šedesátiny děkan pražské teologické fakulty Václav Wolf. Jeden z darů k jubileu mu o den později připravil Akademický senát Univerzity Karlovy, když schválil pro jeho fakultu nový statut. Oslavenec ale může být s takovou gratulací jen těžko spokojen. Přijatý dokument totiž pravděpodobně s definitivní platností ukončí vládu děkana Wolfa ve škole, kterou před časem jeden z jejích bývalých učitelů Tomáš Halík označil za „vřed na těle církve“.

Akademici neumějí latinsky

Aféra kolem katolických bohoslovců vypukla loni na podzim. Tehdy vedení fakulty vypovědělo smlouvu s předním teologem Odilem Štampachem. Ze školy tak odešel poslední pamětník tajného náboženského vyučování v disentu, který následoval už dříve vypuzené kolegy z podzemí. Na fakultě zůstali jen profesoři, kteří už před listopadem přednášeli na jediném komunisty trpěném kněžském semináři v Litoměřicích. Přinejmenším jeden z nich - profesor liturgiky Jan Matějka - byl navíc pozitivně lustrován jako agent Státní bezpečnosti.

Konference českých biskupů do neudržitelných poměrů na fakultě nezasahovala. Počítala totiž s tím, že se situace vyřeší sama, až Wolfovi skončí druhé volební období. To podle platného vysokoškolského zákona automaticky znamená odchod z funkce. Děkan Wolf, který byl do úřadu ustanoven už v říjnu 1989, se ovšem loni na podzim nechal Akademickým senátem potvrdit ve funkci i potřetí, a navíc doložil, že zákon nijak nepřekročil. Využil toho, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].