Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Z vysokého diplomata voják základní služby

Osmadvacetiletý Hynek Fajmon nastoupil začátkem října základní vojenskou službu. Pikantnější než věk je ale v této souvislosti jiný fakt: ještě před šesti týdny vedl Fajmon coby ředitel bezpečnostního odboru ministerstva zahraničí agendu týkající se vstupu České republiky do NATO. Pouhých pár dní před nástupem na vojnu kritizoval budoucí četař Fajmon odevzdanost, s jakou se ministerstvo obrany smířilo s nedostatečným armádním rozpočtem.

Povolávací rozkaz dostal Fajmon už letos v dubnu. Když ho ukázal v práci, zvedl ministr Zieleniec telefon a sdělil svému kolegovi z vlády Holáňovi, že povolává do zbraně člověka, který je v tu chvíli nepostradatelný pro dialog se zástupci NATO. Vilém Holáň povolávací rozkaz obratem zrušil. O půl roku později se však už nedalo nic dělat. Vzhledem k tomu, že Fajmon absolvoval koncem 80.let vojenskou katedru na vysoké škole, vyhnul se alespoň klasickému přijímači pro nováčky.

V roce 1991 absolvoval Fajmon Filozofickou fakultu UK. V roce 1986 začal marx-leninismem, se školou se však rozloučil diplomovou prací na téma historie thatcherismu. „Bývalá britská premiérka mě vždy fascinovala,“ tvrdí vysoký, hubený muž s velmi korektním vystupováním. Po roce 1989 se angažoval v Občanském fóru. V roce 1991 nastoupil do hlavní kanceláře ODS a o rok později na ministerstvo zahraničí. Pak absolvoval roční diplomatickou akademii ve Vídni a další rok strávil na London School of Economics. Počátkem roku 1995 nastoupil do funkce šéfa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].