Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Šílenství se mi zdá přirozené

TERRY GILLIAM se narodil v Minneapolis (USA) roku 1940. U nás je známý jako člen kabaretní skupiny Monty Python Flying Circus, jejíž poetice se v českých poměrech blíží divadlo Sklep nebo Česká soda. Po úspěchu tohoto TV kabaretu se prosadil v Británii a USA jako výrazná režijní osobnost. Jeho nejlepšími filmy jsou patrně Král Rybář a orwellovsky laděná satira Brazil; v současné době se u nás promítá velmi úspěšný snímek 12 opic. Na přelomu července a srpna byl Gilliam hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Momentálně jste jedním z nejúspěšnějších režisérů na světě. Co vás přivedlo na Moravu, do Uherského Hradiště?

Velké festivaly už znám - jsou všechny stejné. Malé lokální akce jsou mnohem zajímavější. Navíc jsem z Minnesoty, ze Středozápadu USA, kde to vypadá podobně jako tady. Řekl bych, že Češi tráví příliš mnoho času se svým komplexem méněcennosti. Pořád se tu někdo za něco omlouvá, ale proč?

Chemická reakce

Byl jste mladý v šedesátých letech. Jaké na ně máte vzpomínky?

Já budu ke květinové generaci v Americe patřit nadosmrti a všechno s tou dobou srovnávám. Poznamenalo mě to stejně jako asi vás rok 1989. Měl jsem celá léta pocit, že jsem svědkem něčeho neuvěřitelného. Studoval jsem v Kalifornii politické vědy. Pak jsem odešel do New Yorku a odtud do Evropy, kde jsem půl roku jezdil stopem. Celou cestu jsem kreslil. Uchytil jsem se v Británii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].