Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dotáhnout věc do konce,

László Békesi byl ministrem přechodné vlády Miklóse Németha (1989–90). Před volbami v roce 1994 vypracoval ekonomický program socialistů a měl výraznou zásluhu na tom, že jejich vítězství nebylo na Západě chápáno jako zvrat dosavadní transformace. V Hornově vládě se Békesi stal ministrem financí, ale pro osobní neshody s premiérem a nedostatečnou podporu svého stabilizačního programu v únoru 1995 sám odstoupil.

Na sjezdu Maďarské socialistické strany loni v listopadu měla padnout zásadní rozhodnutí zejména v personálních otázkách. Například: zůstane-li Gyula Horn v čele vlády, měl by být nadále i v čele strany? Měl se volit předseda strany i celé předsednictvo. Nakonec se nestalo nic a všechny problémy se přesunuly na letošní březen, kdy proběhne sjezd další. Na podrobnosti odpovídá čelný činitel maďarských socialistů, zástupce liberálního křídla strany LÁSZLÓ BÉKESI.

Šlo o zpoždění

Listopadový sjezd socialistů jste označil za oddalovací. Proč?

Odložilo se tam řešení několika už hodně nazrálých problémů. Slyšeli jsme spousty analýz, hodnocení posledních šestnácti měsíců - že špatně funguje vláda, předsednictvo strany, poslanecký klub, komunikace mezi nimi, rozdělení práce, že vůbec nepracují jako tým. Jenže nepadla žádná rozhodnutí, sjezd to vše posunul na jaro, na další v dlouhé řadě sjezdů. S dobrou přípravou jsme přitom mohli postavit delegáty před situaci, kdy by si museli vybrat z více alternativ.

Měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].