Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Polsko

Představitelé vládní koalice se dohodli na složení nového kabinetu, v jehož čele má stanout maršálek Sejmu Józef Oleksy. Ten uvedl, že dohodnutý je již kompletní seznam ministrů, odmítl však sdělit konkrétní jména. Maršálek Sejmu chce nejprve se složením budoucí polské vlády seznámit prezidenta Walesu, s nímž by se měl sejít začátkem týdne.

USA – Francie

USA oznámily, že američtí diplomaté zapletení do špionážní aféry ve Francii nebudou odvoláni, ačkoli o to Paříž požádala. Francie navrhla pěti Američanům, z toho čtyřem diplomatům, aby opustili zemi.

USA – Rusko

Poskytnutí výrazné pomoci Rusku obhajoval ve Washingtonu bez ohledu na krvavou lázeň v Čečensku náměstek amerického ministra zahraničí Strobe Talbott. Válku v Čečensku označil za „obrovský krok zpět“ a „osobní a politický debakl“ prezidenta Jelcina. Vzdor tomu prohlásil, že válka v Čečensku by neměla změnit dlouhodobý cíl USA podporovat ruské reformy.

Německo

Zhruba 11 000 pracovníků kovoprůmyslu a elektroprůmyslu zahájilo v Bavorsku stávku. Jde o první stávku v obou odvětvích za posledních 11 let, zapojilo se do ní 22 podniků a její těžiště je ve městech Norimberk, Augsburg a Ingolstadt. Odboráři tak chtějí prosadit požadavek zvýšení mezd o 6 % pro téměř 3,5 milionu lidí.

Haiti

Bývalý prezident USA James Carter, kterému se před několika měsíci podařilo přesvědčit předáky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].