Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Romové podpořili Klause

Když si Václav Klaus před dvěma týdny dny přečetl zprávu amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv v České republice, která kritizovala především diskriminaci Romů, ihned ji odsoudil jako "zkreslující a zjednodušenou".

Když si Václav Klaus před dvěma týdny dny přečetl zprávu amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv v České republice, která kritizovala především diskriminaci Romů, ihned ji odsoudil jako „zkreslující a zjednodušenou“. Jistě přitom netušil, že za několik dnů jeho názor podpoří i sami Romové - závěry Američanů odmítl nejen romský zástupce ve vládní Radě pro národnosti Rudolf Tancoš a jediný zástupce této menšiny v Parlamentu Ladislav Body (Levý Blok), ale také radikální Romský demokratický kongres. Přitom americká kritika jednoznačně posiluje vážnost romských předáků na politické scéně. Proč si tedy romští představitelé počínají - aspoň na první pohled - tak naprosto nesmyslně?Američané věnují romské problematice přesně čtyřicet řádek z devítistránkového materiálu. Polovinu z toho zabírá mnohokrát diskutovaný zákon o občanství, zbytek textu upozorňuje, že Romové jsou diskriminováni při zaměstnávání a bydlení, připomíná i rasové násilí.

Podle romských politiků je ale taková argumentace od začátku špatná. „Nic takového, co se tam uvádí, prostě nepociťujeme,“ odpovídá například Rudolf Tancoš. (Nevyjadřuje se ovšem ke skinheadům - sám pochází z Českých Budějovic a tam na rozdíl od nedalekého Písku holé lebky neútočí.) „To, že budou Romové během hospodářské reformy přicházet o práci, se přece dalo čekat,“ tvrdí zase předák Demokratického kongresu Ivan Veselý. „Navíc podle něj tak třetina z nich vůbec pracovat nechce."Pokud chtějí Američané o diskriminaci mluvit, měli by podle představitelů romské menšiny její projevy správně popsat. Nejviditelnějším příkladem rasismu je prý častý zvyk majitelů restaurací a koupališť nepouštět do svých zařízení nikoho s tmavší pletí. České právo přitom nemá účinné nástroje, jak tomu zabránit. Jiná potíž je podle I. Veselého v tom, že Ministerstva školství a práce sice vypracovaly rozsáhlé vzdělávací a rekvalifikační programy speciálně pro romskou menšinu, zatím ale "nejsou lidi“, kteří by je uskutečnili. Také všechny slušné politické strany prý romskou otázku s klidem ignorují.Zbývá jenom vysvětlit, odkud Američané své zprávy vzali. Jejich pražská ambasáda se omezila na informaci, že materiál vznikl na základě „rozsáhlé analýzy osobních kontaktů, výzkumů veřejného mínění a prací jiných institucí, které monitorují dodržování lidských práv“. Alespoň pro Romy není velkým tajemstvím, o jaké instituce šlo: stejné argumenty při kritice vlády používají Helsinský výbor, Hnutí občanské solidarity a tolerance nebo Nadace Tolerance. Mezi jejich aktivisty nebo spolupracovníky patří lidé z okruhu bývalého Občanského hnutí (Martin Palouš, Pavel Rychetský, Ivan Gabal), kteří podle Ivana Veselého celou věc zbytečně politizují. „Ať za nás nemluví, dokážeme se hájit sami,“ říká romský předák.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].