Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mezi ruskými extrémy

Komunistická strana Ruské federace má před volbami relativně nejlepší vyhlídky. Už proto bychom měli znát její program. Týká se totiž i nás, neboť ruští komunisté stále považují střední a východní Evropu za sféru svého vlivu. Vraťme se tedy k jejich III. sjezdu, který proběhl letos na jaře.

Komunistická strana Ruské federace má před volbami relativně nejlepší vyhlídky. Už proto bychom měli znát její program. Týká se totiž i nás, neboť ruští komunisté stále považují střední a východní Evropu za sféru svého vlivu. Vraťme se tedy k jejich III. sjezdu, který proběhl letos na jaře.

Je třeba změnit ústavu

Gennadij Zjuganov, předseda strany, vyhlásil heslo „Vpřed k socialismu!“, jiní mluvili o návratu k socialismu. Sjezd přijal i výzvu „K občanům Ruska“. Již v jejím úvodu se praví, že „od dob stalingradské bitvy nevisela nad Ruskem taková pohroma“, jakou mu připravila současná vláda. Proto „nadešel čas činů“. a komunisté se hned sami nabízejí, že právě oni se postaví do čela mas a povedou boj. K tomuto boji hledají spojence, „vlastence a internacionalisty“, protože mezi nejbližšími cíli je „vítězství lidovlády a státní jednota Ruska v obnoveném Svazu sovětských národů“.Samozřejmě, provolání je jen stručným a zhuštěným nástinem cílů a metod. Hlavní projev a pak program, schválený sjezdem, poskytuje podrobnější materiál. Ruští komunisté se stále označují za dědice myšlenek Marxe a Lenina a pokračovatele bolševiků. Stalina sice výslovně nepřipomínají, ale podříkají se prohlášením, že „VŘSR zachránila Rusko jako velmoc“ a že boj za „národní a státní přežití vyžadoval nejkrutější opatření“.Zjuganov tvrdí: „Historie dnes staví lid Ruska před stejnou volbu jako v roce 1917 a 1941.“ Je prý třeba „odstranit od moci nynější protilidový režim“ a …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].