Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Největší chyba kapitána Paskera

Kapitán Jan Pasker, který co by osobní strážce Antonína Baudyše loni v červnu málem sestřelil letadlo, kterým tehdejší ministr obrany cestoval na oficiální návštěvu Švédska, už u ochranky nepracuje.

Kapitán Jan Pasker, který co by osobní strážce Antonína Baudyše loni v červnu málem sestřelil letadlo, kterým tehdejší ministr obrany cestoval na oficiální návštěvu Švédska, už u ochranky nepracuje. Stal se z něj řadový policista. Třiatřicetiletý muž, na nějž Baudyšovy sekretářky dodnes vzpomínají jako na „milého a velmi slušného člověka“, má přes profesní pád vlastně velké štěstí: Mnoho nechybělo, aby zavinil smrt dvou desítek lidí. Kdyby totiž střela, která tehdy vyšla z Paskerovy pistole ráže 9 mm, nezasáhla palivovou nádrž, ale plášť letadla, došlo by zřejmě k přetlaku a roztržení letounu, které by asi nikdo nepřežil. Vyšetřování incidentu, který loni v létě vzbudil mimořádnou pozornost i řadu spekulací (v parlamentních kuloárech se dokonce mluvilo o tom, že na palubě střílel samotný Baudyš) a nepochybně přispěl k Baudyšovu pádu, nebylo dosud ukončeno. Už dnes je jasné, že Paskera čeká soud, vyšetřovatelé však při práci narazili na některé velmi zajímavé okolnosti případu.

Byl cítit střelný prach

Podle protokolů se na palubě odehrálo zhruba toto: K samotné střelbě došlo nedlouho před stockholmským přistáním, v okamžiku, kdy se k ministerskému TU-154 co by čestný doprovod připojily dvě stíhačky švédského letectva. Chvíli poté se podle zúčastněných v kabině ozvalo cosi jako tlumené bouchnutí dveří. Jeden ze členů Baudyšova doprovodu ucítil střelný prach. Zeptal se proto obou přítomných ozbrojených členů ochranky, jestli někomu z nich náhodou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].