0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov29. 1. 19955 minut

Největší chyba kapitána Paskera

Kapitán Jan Pasker, který co by osobní strážce Antonína Baudyše loni v červnu málem sestřelil letadlo, kterým tehdejší ministr obrany cestoval na oficiální návštěvu Švédska, už u ochranky nepracuje.

Kapitán Jan Pasker, který co by osobní strážce Antonína Baudyše loni v červnu málem sestřelil letadlo, kterým tehdejší ministr obrany cestoval na oficiální návštěvu Švédska, už u ochranky nepracuje. Stal se z něj řadový policista. Třiatřicetiletý muž, na nějž Baudyšovy sekretářky dodnes vzpomínají jako na „milého a velmi slušného člověka“, má přes profesní pád vlastně velké štěstí: Mnoho nechybělo, aby zavinil smrt dvou desítek lidí. Kdyby totiž střela, která tehdy vyšla z Paskerovy pistole ráže 9 mm, nezasáhla palivovou nádrž, ale plášť letadla, došlo by zřejmě k přetlaku a roztržení letounu, které by asi nikdo nepřežil. Vyšetřování incidentu, který loni v létě vzbudil mimořádnou pozornost i řadu spekulací (v parlamentních kuloárech se dokonce mluvilo o tom, že na palubě střílel samotný Baudyš) a nepochybně přispěl k Baudyšovu pádu, nebylo dosud ukončeno. Už dnes je jasné, že Paskera čeká soud, vyšetřovatelé však při práci narazili na některé velmi zajímavé okolnosti případu.

Byl cítit střelný prach

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Podle protokolů se na palubě odehrálo zhruba toto: K samotné střelbě došlo nedlouho před stockholmským přistáním, v okamžiku, kdy se k ministerskému TU-154 co by čestný doprovod připojily dvě stíhačky švédského letectva. Chvíli poté se podle zúčastněných v kabině ozvalo cosi jako tlumené bouchnutí dveří. Jeden ze členů Baudyšova doprovodu ucítil střelný prach. Zeptal se proto obou přítomných ozbrojených členů ochranky, jestli někomu z nich náhodou…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc