Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odkaz Jicchaka Rabina

Proč byl zabit Jicchak Rabin? "Chtěl jsem probudit izraelský lid, který se už chystá souhlasit s vytvořením teroristického palestinského státu," prohlásil atentátník Jigal Amir. Jenže Izraelci jsou v tomto smyslu probuzeni už dlouho.

Proč byl zabit Jicchak Rabin? „Chtěl jsem probudit izraelský lid, který se už chystá souhlasit s vytvořením teroristického palestinského státu,“ prohlásil atentátník Jigal Amir. Jenže Izraelci jsou v tomto smyslu probuzeni už dlouho. Problém je jinde - izraelská společnost se rozdělila na dva zhruba stejně silné tábory. První souhlasil s politikou vlády, s dalším rozšiřováním palestinské autonomie, druhý byl zásadně proti. A rozpor mezi oběma tábory nešlo překlenout. Už proto byl Amirův čin marný, a vlastně kontraproduktivní: první tábor jen posílil, zatímco druhý oslabil.Stejně nepřeklenutelný je i rozpor v odpovědích na příčinu atentátu. Vedla k němu politická atmosféra, kterou vybičovala opozice? Nebo tuto atmosféru vyvolala sama vláda svým hazardem s bezpečností země? Vyčerpali jsme veškeré politické zbraně, a tak se nevyhnutelně musíme radikalizovat, tvrdili odpůrci vlády. Verbální násilí a radikalizace nevyhnutelně vedou k násilí politickému, odporuje první tábor, a naznačuje tak nepřímou odpovědnost opozice za Rabinovu smrt.A do třetice. Kdo je vlastně v Izraeli radikál? Ten, kdo na demonstraci mával heslem „Rabin je vrah“? Nebo sama vláda, která prý pro své riskantní kroky nemá mandát?

Slovo má demagogie

Jak je vidět, na tyto otázky neexistují jednoznačné a snadné odpovědi. Nechme nyní stranou samotného Amira. Nechme stranou, zda svůj čin spáchal v rámci organizované skupiny či s požehnáním ultraradikálních rabínů. Tím se zabývá izraelská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].