Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Burza: Index se neudržel

Burzovní index PX 50 se před čtrnácti dny zastavil ve výšce 453,8 bodů a začal se vracet; minulou středu skončil na 441,2 bodu, ve čtvrtek a v pátek stagnoval.

Burzovní index PX 50 se před čtrnácti dny zastavil ve výšce 453,8 bodů a začal se vracet; minulou středu skončil na 441,2 bodu, ve čtvrtek a v pátek stagnoval. Podle odborníků je současné oslabení korekcí prudkého vývoje předchozích týdnů, dále je způsobeno nižší nákupní aktivitou, a navíc je čas vybírání zisků. Předpovědi klidného podzimu s mírným růstem či stagnací by se prý měnit neměly.

Poté, co FNM rozhodl 29. září o vložení majetku z druhé vlny kuponové privatizace, projevili investoři značný zájem o Restituční fond (RF). Současná hodnota aktiv připadajících na akcii o málo přesahuje tisíc korun, po navýšení to bude 1 370 korun, což by mělo stimulovat cenu k růstu. Jde v podstatě o politické rozhodnutí. Restituenti totiž dostávali a dostávají náhradu za oprávněné nároky v nominální hodnotě akcií RF (tedy tisíc korun), ale samotnou akcii mohli před rozhodnutím o navýšení prodat pouze za přibližně 630 korun. Zvýšení majetku by tedy mělo přiblížit cenu nominální hodnotě. To samozřejmě přivábilo spekulanty a kurz se za první týden po zmíněném rozhodnutí vyšplhal až na 770 korun. Minulý týden padal na konečných 713 korun.

V tisku se objevily také informace o možném skupování akcií velkých investičních fondů. V té souvislosti se mluví o aktivitě Kreditní banky Plzeň. Motiv? Třeba dostat se ovládnutím fondu (postačí relativně malý podíl akcií) ke kvalitním akciím v portfoliu. Na problém upozornily před časem obchody s akciemi jednoho z největších fondů z první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].