Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Propad pokračuje

Vyznavači Murphyho zákonů si musejí mnout ruce a vysoko vyskakovat. Zase měl jednou pravdu... "Když něco začalo dobře, skončí to špatně.

Vyznavači Murphyho zákonů si musejí mnout ruce a vysoko vyskakovat. Zase měl jednou pravdu… „Když něco začalo dobře, skončí to špatně. A když něco začalo špatně, skončí to ještě hůř…“, říká jeden z jeho zákonů a při pohledu na vývoj na pražské burze za posledních čtrnáct dní by možná i nejeden burzovní analytik musel uznat, že předpověď je to trefná.Řekněme, že týden startující pondělím 12. června začal (relativně) dobře, když burzovní index PX 50 poskočil nahoru a dával začátkem týdne naději na růst. Hned následující seance však změnila jeho směr a index začal balancovat nad čtyřsetbodovou hranicí, ke které (možná lépe pod kterou) řada investorů a obchodníků s obavou hleděla. V pátek se nakonec index zastavil 3,3 bodu nad zmíněnou hranicí. Přišel víkend a nikdo netušil, že druhá část výše citovaného zákona bude přesně pasovat na nadcházející dny.

A nový týden začal skutečně špatně a skončil ještě hůř. Ale popořádku. V pondělí zřejmě zaspal burzovní anděl strážný, když se nově instalovaný (a testovaný) operační systém IBM ukázal z té horší stránky a vypověděl službu, přestože burza dostala od techniků IBM zelenou pro jeho spuštění. Chyba se objevila v době zvýšeného zadávání objednávek z on-line terminálů a vedení burzy rozhodlo pozastavit na den obchodování na centrálním trhu, tedy na trhu, kde se tvoří kurz. Další den byla oficiální zpráva stále nepříznivá: Obchodování se pozastavuje, tentokrát do odvolání. Burzovní parket kromě přímých obchodů osiřel a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].