Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Počet bank by měl omezit trh

V předminulém Respektu (č. 24/95) tvrdí guvernér České národní banky Josef Tošovský, že devětapadesát existujících poboček zahraničních bank v ČR je v zemi naší velikosti až dost.

V předminulém Respektu (č. 24/95) tvrdí guvernér České národní banky Josef Tošovský, že devětapadesát existujících poboček zahraničních bank v ČR je v zemi naší velikosti až dost. Švýcarsko je zemí ještě menší, a přesto se tam nikdo neodváží tvrdit, že více než 500 tamějších bank je „až dost“. Jde tedy asi spíše o to, zda je pro 59 nebo 500 bank dost obchodů, na nichž by se s určitostí uživily. Měřeno našimi podmínkami, pokud bude těžiště činnosti bank jen ve vedení účtů, tuzemském platebním styku, pokladních operacích a krátkodobém úvěrování, je jich u nás opravdu příliš mnoho. Na to stačí ve Spojeném království či v Kanadě necelá desítka bank. Ale co ostatní bankovní služby, kterých jsou na dvě stovky? Jinými slovy: teoretická stanoviska guvernéra naší ústřední banky o tom, kolik by mělo existovat v ČR bank, nejsou ničím podložená.

Národní zájem ČNB

Jak známo, ČNB zastavila již před delší dobou vydávání dalších bankovních licencí, a to i renomovaným zahraničním bankám, které v ČR chtějí vybudovat svoji pobočku. Může to mít řadu důvodů, přičemž pomiňme důvod oficiálně uváděný, podle nějž je u nás již bank dost:1. ČNB se možná rozhodla, že v rámci politiky privatizace nebude pokračovat v tom, aby dávala souhlas ke vzniku dalších bank, které nejsou soukromé, ale patří zahraničním veřejnoprávním subjektům (např. Westdeutsche Landesbank - Girozentrale). A to i přesto, že v případě některých rakouských bank jí dosud tato okolnost nevadila.2. ČNB možná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].