Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tchien-an-men po šesti letech

Mohutná vlna zatýkání čínských disidentů se pravidelně zvedá každé jaro. Vždy před výročím masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men, jež připadá na 4. červen, jsou odpůrci režimu vyváženi policií na několik týdnů mimo hlavní město, drženi násilím v hotelích nebo musí podstoupit vyšetřování a čelit vyhrůžkám.

Mohutná vlna zatýkání čínských disidentů se pravidelně zvedá každé jaro. Vždy před výročím masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men, jež připadá na 4. červen, jsou odpůrci režimu vyváženi policií na několik týdnů mimo hlavní město, drženi násilím v hotelích nebo musí podstoupit vyšetřování a čelit vyhrůžkám. Letošní policejní akce ale svým rozsahem překonala předcházející léta. Policie tak přímo reagovala na petici desítek čínských intelektuálů a vědců: ta vyzývá vládu, aby okamžitě zastavila pronásledování účastníků demokratizačního hnutí z jara 1989, odsuzuje korupci a netoleranci a požaduje větší demokracii v zemi.

Bez konkrétních informací

Čím je petice tak významná? Poprvé se v ní spojili disidenti s vědci a intelektuály „ze struktur“. Velkou pozornost ve světě vzbudil podpis osmaosmdesátiletého Wang Kang-čchanga, který hrál dlouhá léta významnou roli v rozvoji čínského jaderného programu a hovoří se o něm jako o vynálezci čínské atomové bomby. K signatářům patří i šestadvacetiletý Wang Tan, jeden z „mozků“ studentského hnutí roku 1989, který už v roce 1988 patřil k prvním organizátorům diskusních shromáždění na Pekingské univerzitě. Po svém nynějším zadržení zahájil hladovku a „ve jménu svobody“ je ochoten obětovat i vlastní život. Tento cíl ostatně oznámil už po svém propuštění z vězení v roce 1993, kdy rozeslal „Otevřený dopis znepokojeným přátelům doma i v zahraničí“. Jeho rodiče potvrzují, že Wang skutečně odmítá potravu.Zatčen byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].