Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Báječný svět bez konkurence

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která škrtem pera zrušila čtvrtinu pražských rozhlasových stanic, nevyvolalo žádnou zvláštní pozornost. Deníky přinesly stručnou informaci, postižení příliš neprotestují, neozvalo se ani Bělehrádkovo protimonopolní ministerstvo.

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která škrtem pera zrušila čtvrtinu pražských rozhlasových stanic, nevyvolalo žádnou zvláštní pozornost. Deníky přinesly stručnou informaci, postižení příliš neprotestují, neozvalo se ani Bělehrádkovo protimonopolní ministerstvo. Přitom se jedná o jeden z největších úředních zásahů do života českých médií za poslední roky.

Černá díra Rady

Formálně je vše v pořádku. Všem českým rádiím vyprší letos v prosinci platnost licence, a kdo chce dál vysílat, potřebuje novou. To, jestli ji dostane, nebo ne, závisí pouze na rozhodnutí už zmíněné Rady. A její členové se rozhodli čtyřem ze třinácti existujících stanic v Praze svůj souhlas nedat. Šéf Rady Bohuslav Hanuš zdůvodnil verdikt „nedostatkem kvalitních kmitočtů“. Kulantně znějící vysvětlení ale brzy vzalo za své: odborníci z Výzkumného ústavu radiotechniky oznámili, že něco jako „nekvalitní kmitočet“ vůbec neexistuje. Předseda Hanuš tím možná chtěl říci, že rádia v Praze vysílají na kmitočtech tak blízkých, až se navzájem ruší. Ani to však není pravda. Podle náměstka ředitele pražské Správy radiokomunikací Stanislava Urbana „nejsou dnes potíže se zajištěním kvalitního signálu všech existujících stanic“.Důvody nečekané likvidace čtyř médií tedy nejsou technického rázu. Více o nich řekne spíš radost, se kterou rozhodnutí Rady přivítal prezident Asociace provozovatelů soukromého rozhlasového vysílání Michal Zelenka. "Už dlouho jsme upozorňovali na to,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].