Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Teror tu byl vždycky

Tomáš Kulka (*1948 v Praze) je synem česko-izraelského spisovatele a historika Ericha Kulky. Začal studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ale po sovětské invazi odešel do Velké Británie, kde vystudoval filozofii vědy u Sira Karla Poppera a ekonomii na London School of Economics.

Tomáš Kulka (*1948 v Praze) je synem česko-izraelského spisovatele a historika Ericha Kulky. Začal studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ale po sovětské invazi odešel do Velké Británie, kde vystudoval filozofii vědy u Sira Karla Poppera a ekonomii na London School of Economics. V r. 1972 se přestěhoval do Izraele, kde pokračoval ve studiu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě (M. A., PhD.) a pracoval jako zpravodaj Radia Svobodná Evropa pro Blízký východ (1972–91). Po ukončení studií přednášel v Jeruzalémě formální logiku, dějiny moderní filozofie, filozofii vědy a estetiku. V r. 1988 přešel na univerzitu v Tel Avivu, kde na katedře filozofie založil obor filozofie umění. V roce 1992 přednášel i na UK a na Středoevropské univerzitě v Praze. Publikoval odborné práce z filozofie vědy, estetiky a filozofie jazyka v britských a izraelských odborných časopisech, v pražském nakladatelství Torst vydal český překlad své knihy Umění a kýč (1994). Čtenáři Respektu se s jménem T. K. poprvé setkali počátkem roku 1991 - díky jeho reportážím z války v Perském zálivu.

Co Izraeli přinesla dohoda s Palestinci z Osla?

Za prvé: bez ní by nešlo uzavřít mírovou dohodu s Jordánskem. Ta byla skutečně podmíněna tím, že Palestinci a Izraelci začali jednat o míru, protože jinak by si ji král Husajn politicky nemohl dovolit.Za druhé: díky dohodě velmi zeslábl arabský bojkot Izraele. Izrael začíná mít styky v Perském zálivu, jedná o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].