0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ekonomika30. 8. 199217 minut

Jak otrávit podnikatele i zákazníky

Jak otrávit podnikatele i zákazníky

Živnostenský zákon - komedie s hořkou příchutí

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Od 1.1.1992 nesmí řezník prodat ke špekáčku housku nebo hořčici. A to pod sankcí 10.000 korun za nedovolené podnikání. Stejná sankce hrozí cukráři, kdyby dítěti nalil k dortu limonádu. Náš živnostenský zákon stanoví, že řezník prodává maso, cukrář dorty. Limonáda, hořčice a housky by z nich udělaly hospodské. A ti musejí mít extra papír, hostinskou koncesi.“ (JUDr.Tomáš Křížek, pracovník Živnostenského úřadu hl.m.Prahy.)„Koncese na hostinského je v Evropě tradiční záležitost.“ (Bývalý místopředseda federální vlády JUDR.Pavel Rychetský, předkladatel zákona.)„Instalatér plynových topení, aby mohl zapojit elektrickou troubu nebo elektromotorek etážového plynového topení, musí být zároveň elektroinstalatérem a složit náročnou zkoušku, složitější než je zkouška plynařská. Navíc se musí zaregistrovat jako autodopravce, aby směl vozit fitýnky, potřebné pro svou práci.“ (Inženýr Jiří Vršek, předseda cechu plynařů.)„Proč není koncesovaná naše živnost? Jde o jednu z prací pro zdraví občanů zásadních a může ji provozovat kde kdo.“ (Vladimír Vácha, soukromý optik v Praze.)

Jak se narodil bastard

Jak naznačují úvodní citáty, patří živnostenský zákon (č.455 z roku 1991) k nejméně šťastným právním normám, které náš první svobodně zvolený parlament přijal. Do výsledné podoby zákona se promítla politická rozpolcenost tehdejší federální vlády i zákonodárného sboru. Jde v…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc