Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Peníze jsou lidé

Dokončení článku o "transpersonální psychologii" Abrahama Maslowa - cestě k tvůrčímu úspěchu, založené na přirozené touze každého jedince přesahovat osobní limity.

Dokončení článku o „transpersonální psychologii” Abrahama Maslowa - cestě k tvůrčímu úspěchu, založené na přirozené touze každého jedince přesahovat osobní limity.

Není divu, že si Maslowa přelanařili z univerzity podnikatelé. A není divu, že nové podnikatelské školy se dnes zabývají především psychologií a lidskými vztahy a cvičí se v různých metodách vytváření osobní motivace a zlepšování self-image, které po Maslowově smrti další američtí psychologové vypracovali do detailů už v praxi a mimo akademický rámec.

Takže teď už několik pojmů a principů nového podnikání, s nimiž se člověk setká na seminářích třeba takové Excellerated Business School.

NICHE. Francouzsky to znamená hnízdo, anglicky také zákoutí nebo úkryt, místo, kam se člověk může zapasovat. V businessu to znamená hledat, vytvářet a poskytovat něco, co někdo chce, ale nikdo ještě nedělá (anebo to nedělá dost dobře). Jde o uspokojení poptávky, ne o boj s konkurencí. Podnik, který chce být úspěšný, neplýtvá energií na rvačky s konkurenty, ale hledá si nové niches. S trochou imaginace to může dělat donekonečna.

ENJOYMENT. Práce musí být zábavná a dobrodružná, protože se pak dělá líp, bez stresu a bez frustrace. Měřítkem je, jak dlouho jste ochotni to dělat, než vám za to někdo začne platit. Děláte-li něco dobře a s chutí a vášní jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].