Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Za bezpečnější svět

Jediné, co narušovalo dokonalý soulad londýnského summitu, byl francouzský prezident Mitterrand. Tvrdohlavě, bezpečnost nebezpečnost, se procházel po Londýně a na všechna zasedání přicházel pozdě.

Jediné, co narušovalo dokonalý soulad londýnského summitu, byl francouzský prezident Mitterrand. Tvrdohlavě, bezpečnost nebezpečnost, se procházel po Londýně a na všechna zasedání přicházel pozdě. Jeden z jeho skvělých poradců vysvětlil v televizi zkoprnělým Britům, že „to je tradiční francouzská etiketa - víte, co je to etiketa? Když jste pozvaní na osmou, tak přijdete v půl deváté, aby hospodyňka měla čas všechno připravit.“ Na chlup včas Mitterrand dojel jenom na návštěvu do Buckinghamského paláce, v naději, že Její Veličenstvo bude mít už všechno připravené.

Summit proběhl hladce především proto, že se nedebatovalo naplno o subvencovaném evropském zemědělství, které je trnem v oku Američanům a Kanaďanům. Nesubvencované ceny jejich potravin totiž nemohou Evropě konkurovat a v zámoří to pokládají za hřích proti zásadám tržní ekonomiky. Na konci summitu se přece jen rozhodlo, že se musí do konce roku dojednat GATT - Všeobecná dohoda o clech a obchodu, a to i přes sveřepý odpor Francouzů, kteří jsou odhodlaní se za subvencované evropské zemědělství rvát. Soudím, že si Američané opět vzpomněli na Twainovu definici člověka: Tvor tak někde napůl mezi andělem a Francouzem.

Setkání Velké sedmičky mělo tentokrát na starosti věci většího formátu než ceny hovězího a jablek. Hned při zahájení předseda summitu John Major přednesl svůj „plán bezpečnějšího světa“. Klíčem k tomu má být OSN, která se musí přetvořit z „udržovatele míru“ ve „tvůrce míru“. To je samozřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].