Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Veselice

1.máj - lásky čas, ale také starý dělnický svátek, který si přisvojili komunisté. Ani letos si nenechali tento den ujít a zorganizovali po celé republice svá shromáždění. Na jednom z nich - na koupališti Džbán v Praze 6 - jsem se byl podívat.

1.máj - lásky čas, ale také starý dělnický svátek, který si přisvojili komunisté. Ani letos si nenechali tento den ujít a zorganizovali po celé republice svá shromáždění. Na jednom z nich - na koupališti Džbán v Praze 6 - jsem se byl podívat.

Jiří Svoboda, nynější šéf komunistické partaje, sice Jakešových výšin nedosahuje, nicméně i jeho projev stál za to. Vláda by se prý místo smlouvami s NATO měla zabývat sociálním zajištěním všech poctivě pracujících lidí; vláda a skleníkové Federální shromáždění usilují o to, aby mladí lidé v produktivním věku byli odkázáni na bramboračku od Armády spásy; členové JZD, kteří jsou srostlí s půdou (!), se opět ocitnou v situaci, kdy půdu zaberou kláštery, celá země se vrátí do feudalismu atd. Prostoduchá zaříkávadla měla v davu nadšený ohlas. Jiří Svoboda zakončil svoji řeč výkřikem „Tank je opět zelený!“, načež propukl vítězný ryk. Na zlomek okamžiku jsem nevěděl, co se děje. Zřejmě nějaké tajné komunistické heslo? Jednalo se ale o smíchovský tank, jenž pod rouškou noci změnil barvu na růžovo. (Byl to mimochodem jeden z mála osvěžujících kulturních, společenských a politických počinů našich dnů a naprosto neadekvátní, služebná a ponižující reakce některých našich představitelů překotně se sovětské straně omlouvajících je toho jen dokladem. Zvláště pikantní bylo vystoupení pražského primátora v televizi. „Vandalským činem“ rozhořčený Jaroslav Kořán už zřejmě zapomněl, že byl jednou zavřen, spolu s Ivanem Jirousem, za to, že v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].