Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Třetí cesta do Evropy

Češi, včetně Moraváků, by už s tím sveřepým lnutím ke Slovensku proti vůli Slováků mohli přestat. Člověku zvenčí se to jeví, jako by Češi na kolenou prosili Slováky, aby jen proboha v bratrském svazku zůstali.

Češi, včetně Moraváků, by už s tím sveřepým lnutím ke Slovensku proti vůli Slováků mohli přestat. Člověku zvenčí se to jeví, jako by Češi na kolenou prosili Slováky, aby jen proboha v bratrském svazku zůstali. Státní banku vám darujeme. Maďary za vás potlačíme. Romy vám pomůžeme vystěhovat. Třeba i toho Ř se pro vás zrekneme, jen abyste se necítili ukrivdení.

Rež a rúbaj

Jako by bez Slováků národ nemohl žít, hospodářsky se musel zhroutit, do Evropy se nemohl dostat. I český prezident se chce jet do světa stydět a omlouvat za trapnosti slovenských separatistů, oslavujících výročí fašistického státu a likvidace demokratického Československa hesly „Dosť bolo Prahy, Preč s Havlom, Česi von“. Stýská-li se jim po svobodě Slovenského štátu, ať ji tedy mají. A ať si ověří, zda se o ně Evropa bude zajímat víc než o Albánii.

Jak to, že to vše má pořád záviset jen na národní vůli Slováků? A jak to, že se Čechů pořád ještě nikdo neptá, zda s něčím takovým vůbec chtějí ve společném státě žít? Jak to, že to vše vypadá, jako by slovenští svobodymilovní demokraté chtěli svobodu od českých tyranů?

Rozdělení republiky by v dnešní měnící se Evropě nebylo žádnou výjimkou ani tragédií. Litevci, Lotyši a Estonci se chtějí odtrhnout od zbídačelé ruské říše. Nechť je jim to dopřáno. Chorvati a Slovinci chtějí těsněji k Evropě odtržením od bigotního a zaostalého Srbska. Nechť je jim to dopřáno. Čechům ale taky musí být dáno právo odtrhnout se od politicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].