Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Sudety

Sdělovacími prostředky se v poslední době několikrát mihla problematika majetku sudetských Němců. Federální ministerstvo zahraničních věcí se prostřednictvím ing.Václava Jandury a ing.Václava Rožbouda vyjádřilo v rozhovoru pro Hospodářské noviny (16.10.90), že ČSFR je na důkaz dobré vůle ochotno jednat o sudetoněmeckém majetku, avšak pouze pod vládním zastřešením.

Sdělovacími prostředky se v poslední době několikrát mihla problematika majetku sudetských Němců. Federální ministerstvo zahraničních věcí se prostřednictvím ing.Václava Jandury a ing.Václava Rožbouda vyjádřilo v rozhovoru pro Hospodářské noviny (16.10.90), že ČSFR je na důkaz dobré vůle ochotno jednat o sudetoněmeckém majetku, avšak pouze pod vládním zastřešením. Bez ohledu na další jednání však podle FMZV platí několik faktů:

1. V roce 1945 potvrdila reparační komise v Paříži nárok Československa disponovat zkonfiskovaným majetkem odsunutých Němců, a to proto, že se podíleli na rozbití Československa.

2. Spolková vláda v Bonnu na základě vlastních zákonů Spolkové republiky odškodnila vysídlence, kteří žili (resp.žijí) na území tehdejší SRN. Jinak řečeno, sudetští Němci již byli odškodněni, nemohou tedy žádat odškodnění ještě jednou, byť v jiném státě.

Německá strana argumentuje mj. mezinárodním právem, podle něhož se válka nesmí dotknout soukromého majetku. Příslušný právní expert dr.Dieter Blumenwitz prohlásil, že v Československu byl pro reparaci použit právě majetek soukromých osob. Na otázky, jak se tyto skutečnosti promítají do jednání o restituci, odpovídají zainteresovaní poslanci Federálního shromáždění.

Slovenská národní rada přijala 12.února prohlášení, v němž odsoudila poválečný odsun slovenských Němců a vyzvala je ke spolupráci při zvelebování staré vlasti. Je možné očekávat podobný krok od Federálního shromáždění?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].