Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Žhář

V rámci široce koncipovaného plánu komunistů na konečné zúčtování s opozicí (akce Norbert) byla na jaře minulého roku vykonstruována causa "záškodnictví".

V rámci široce koncipovaného plánu komunistů na konečné zúčtování s opozicí (akce Norbert) byla na jaře minulého roku vykonstruována causa „záškodnictví“. Státní bezpečnost dostala za úkol spojit žhářství v severních Čechách, údajně páchané extrémistickou skupinou vér-volfů, s občanským hnutím Charta 77. Za tímto účelem si vybrala Jakuba Dubského, syna známého filozofa a signatáře Charty 77.

Pane Dubský, kdy pro Vás případ žhářství začal?

29.června minulého roku brzy ráno, kdy jsem byl na svém pracovišti poblíž Kolína obklíčen pěti vozy s příslušníky StB a VB se psy a samopaly. Pracoval jsem tehdy spolu s několika chartisty jako čerpač pitné vody. Byli jsme samozřejmě neustále pod dohledem Státní bezpečnosti. Atmosféra loňského jara nasvědčovala tomu, že se bude vládnoucí moc snažit o zastrašení občanů. Báli jsme se, že nás třeba obviní z otravy pitné vody nebo nějaké sabotáže. K něčemu podobnému pak v mém případě skutečně došlo. Byl jsem zatčen a obviněn z nápomoci k trestnému činu účastenství na záškodnictví podle par.95 trestního zákona.

Co následovalo?

Dva dny trvala prohlídka bytu a pracoviště. Čekal jsem, že mi tam něco vpašují, ale naštěstí se tak nestalo. Při prohlídce brali i takové věci jako zavařovací gumičky a jen tak mimochodem mně ukradli našetřené peníze. Prohlíželi i byt mého otce, který je jako invalida upoután na lůžko. Zabavili mu dokonce filozofické texty a knihy. Převezli mě do vazby v Litoměřicích a tam jsem se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].