Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Méně by znamenalo více

Tisíce zaměstnanců v desítkách podniků se zbavily ředitelů a nic se o tom nepsalo. Ale v Národní galerii je ředitel všechno. Alespoň jistá část světa a celé Čechy si to myslí.

Tisíce zaměstnanců v desítkách podniků se zbavily ředitelů a nic se o tom nepsalo. Ale v Národní galerii je ředitel všechno. Alespoň jistá část světa a celé Čechy si to myslí. Akademik Jiří Kotalík zabezpečil svému ústavu takřka globální známost, vydupal mu na bývalých vládcích skvostné prostory a překračoval zemské hranice našeho zadrátovaného světa bez bázně. Pracovníci jiných kulturních institucí galerii jejího ředitele záviděli. Ať je, jaký je, ale vymůže pro svůj ústav skoro všechno. Jenomže dnes tahle poloha tak trochu ztratila platnost. Dnes, doufám, záleží na tom, jaký kdo je. A zaměstnanci Národní galerie mají vůči ředitelským způsobům svého šéfa řadu vážných námitek.

dr.Slavíček: "Dr.Kotalík po pravdě galerii nikdy neřídil, ale vládl jí. Napsal jsem mu dopis, kde jsem se pokusil shrnout hlavní věci."dr.Seifertová: "Celkový program činnosti galerie přehlušilo nadměrné množství narychlo připravovaných výstav. Tuzemských i zahraničních. Způsob půjčování děl zasahoval stále častěji i do trvalých expozic."Z.Grohmanová, restaurátorka: "Dalo by se uvést mnoho příkladů, kdy obrazy cestují zcela nadměrně. Vypracovala jsem pravidla pro půjčování uměleckých děl, ale zatím se na ně nebere zřetel."J.Skálová, výstavní oddělení: "Ředitel dělal často reorganizace, ale žádná nepřinesla dobrý výsledek. Někdy jen tak přeřazoval lidi a někdy chtěl vylepšovat práci úseků, ale moc tomu asi nerozuměl."D.Fryšová, výstavní oddělení: "Řediteli docházejí opakované protesty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].