Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

KAN, OF a volby

V roce 1968 jsem byl jako dělník předsedou přípravného výboru KAN v Tesle Strašnice a zároveň členem komise pro závody při hlavním výboru KAN.

V roce 1968 jsem byl jako dělník předsedou přípravného výboru KAN v Tesle Strašnice a zároveň členem komise pro závody při hlavním výboru KAN. Pochopitelně jsem se tedy zúčastnil setkání, které se uskutečnilo v ÚKDŽ 31.3.1990. Jsem velmi rád, že se KAN chce obnovit, do voleb bezvýhradně podporovat OF a po volbách v činnosti pokračovat.Proč bezvýhradně? - Především proto, že to bylo OF a VPN, jež rozvrátily monopol KSČ, a tím vytvořily prostor pro rozvoj demokracie a cestu ke svobodným volbám. Bohužel se velmi brzy diferencovaly partikulárnější zájmy, a to vedlo ke vzniku desítek různých stran a hnutí, z nichž některé vznikly pod ochrannými křídly OF a nyní staví do voleb vlastní kandidátky: došlo tedy ke značnému roztříštění demokratických sil ještě v době, kdy staré komunistické struktury zdaleka nesložily zbraně.

Dovolte mi, abych se na předvolební stav podíval očima angažovaného nestraníka. KAN byl v r.1968 prvním (relativně velmi úspěšným) pokusem o organizovanou opozici proti direktuře jedné strany ve střední i východní Evropě. Stovky jeho příznivců, hlavně členů přípravných výborů, byly v období normalizace perzekuovány, o jejich osudech rozhodovaly prověrkové komise. Přehodnocuje-li se dnes toto období deformací, hovoří se však převážně o perzekuovaných reformních komunistech, přičemž se taktně zapomíná, že i oni se ve větší či menší míře podíleli na deformacích a genocidě v období 1948–1968. Proto vítám, že členem KAN může být napříště jen ten, kdo od r…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].