Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přikryjte se sametem

Povím Vám naprosto vymyšlenou pohádku o několika zlých loupežnících z Estebanské tlupy. Když na ně král poslal po listopadu nového hejtmana, převlékli pláště a snažili se rehabilitovat a zůstat za každou cenu ve službách policie.

Povím Vám naprosto vymyšlenou pohádku o několika zlých loupežnících z Estebanské tlupy. Když na ně král poslal po listopadu nového hejtmana, převlékli pláště a snažili se rehabilitovat a zůstat za každou cenu ve službách policie. Prvním náčelníkem z nich byl kdysi dávno, ještě v roce 1976, bývalý učitel a politik Vladimír Stárek, který to u loupežníků dotáhl až na generálmajora. Jeho prvním zástupcem byl plukovník Jiří Dvořák, zvaný Bambitka, tak trochu psychopat: chodil neustále po zuby odzbrojený pistolí a nožem za pasem, se kterým chodil i na porady k ministru vnitra. Dalším Stárkovým zástupcem byl Olda Mézl, specialista na vymýšlení zastrašovacích akcí proti normálním občanům, jako tzv. zadržovací pohovory, domovní prohlídky bez ohledu na přítomnost dětí, vyhazování ze škol a práce.

Dnes, milé děti, jsou Mézl, Dvořák i Stárek velmi dobře zaopatření důchodci. Po nich nastoupil další zkrachovalý učitel Karel Vykypěl, který se z náčelníka odboru pro boj s vnitřním nepřítelem propracoval až na náčelníka kontrarozvědky. Spolu se slavnou trojkou, ještě než odešla na penzi, získal na většinu tehdejších šlechticů, i těch nejvyšších, dostatečně materiálů o jejich soukromém životě, názorech a korupci, jak bylo v té době v kraji zvykem. Ne že by je vydírali, to ne, ale občas něco prý káplo - povozy cizích značek, nedostatkové zboží zahraniční a i dětem se na univerzitách lehčeji studovalo. co chcete, byl to středověk. Kdepak asi tyhle materiály jsou?Svým dobře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].