Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rádio v podzemí

V květnu 1955 jsem byl představiteli ilegálního vězeňského odboje v koncentračním táboře Nikolaj na Jáchymovsku (gen.ing.dr.Václavem Palečkem, kpt.Zd.Bechyněm a Václavem Prokůpkem, spisovatelem) požádán, abych na lágru vybudoval informační službu.

V květnu 1955 jsem byl představiteli ilegálního vězeňského odboje v koncentračním táboře Nikolaj na Jáchymovsku (gen.ing.dr.Václavem Palečkem, kpt.Zd.Bechyněm a Václavem Prokůpkem, spisovatelem) požádán, abych na lágru vybudoval informační službu. Bylo to naprosto nutné vzhledem k aktivitám StB a vzhledem k dezinformacím, šířeným po všech koncentračních táborech Jáchymovské oblasti.

Souhlasil jsem s podmínkou, že utajení sítě budu provádět pouze já sám. Obrátil jsem se na své přátele skauty a vysvětlil jim důležitost a smysl akce. Tak vznikla „Skautská informační služba“.V krátké době jsme měli potřebný radiomateriál, který byl opatřován přímo na šachtě Eduard, mnohdy za nebezpečných situací. Skauti v dílnách zhotovili dle mých nákresů potřebné díly a já jsem ihned započal se stavbou dvou radiopřijímačů. První byl bateriový; po odzkoušení jsme jej dopravili podzemím na šachtu Rovnost. Pracoval zde více než jeden rok - až do vyzrazení.

Druhý radiopřijímač byl síťový a použil jsem jej k dennímu systematickému odposlechu stanic BBC, Hlas Ameriky a Svobodná Evropa po dobu téměř 30 měsíců. Naši skauti rovněž získali mapy jáchymovské oblasti a kompasy a sledovali vězně podezřelé ze spolupráce s StB.

Tato zcela mimořádná akce rozrušila dezinformační službu StB prakticky ve všech jáchymovských táborech. Dávali jsme si zprávy díky pohybu vězňů při ošetřování ve Vykmanově, ale i stykem v podzemí a pomocí mikrotelefonu, zhotoveným rovněž ve vězeňských dílnách.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].