Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Každý mohl udělat víc

Rozhovor s federálním ministrem životního prostředí o ekologii a jaderné energetice.

Josef Vavroušek se narodil 15.9.1944 v Praze. Studoval fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze (abs. r.1967). Během studií aktivní účastník opozičního studentského hnutí. Člen Expedice Lambarene (leden-srpen 1968). Pracoval jako výzkumný pracovník a poradce, hlavně v oblasti kontrolních systémů a řízení. Podílel se na vzniku a práci nezávislého ekologického hnutí, byl ve výboru Klubu nezávislé inteligence. Zakládající člen Občanského fóra. 28.6.1990 byl jmenován ministrem federální vlády a předsedou Federálního výboru pro životní prostředí.

Pane ministře, objevily se zprávy, že váš resort má být podřízen Federálnímu ministerstvu hospodářství. Nejde o snahu zbavit se nezávislé „brzdy“ hospodářského rozvoje?

Také jsem cosi takového slyšel, ale považuji to za zcela … neopodstatněnou smyšlenku. V demokracii platí zásada oddělení zákonodárné, výkonné a kontrolní moci. Pokud bychom měli Výbor pro životní prostředí po pěti měsících rušit, vraceli bychom se do prehistorie. Ve všech evropských zemích je v centrální vládě instituce, která pečuje o životní prostředí. Pro ostatní ministerstva je partnerem i jakýmsi špatným svědomím.

Poskytnutí úvěru na rozšíření výroby hliníku v Žiaru nad Hronom bylo zřejmě ovlivněno krátkodobými politickými zájmy. Konzultovali s vámi toto rozhodnutí ekonomové? Jste pro ně rovnocennými partnery?

Upřímně řečeno zatím rovnocennými partnery nejsme. Ekonomické instituce mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].