Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Věž

Chtěl bych reagovat na některé myšlenky publikované v Mladém světě č.46 v článku Je to ve hvězdách.

Chtěl bych reagovat na některé myšlenky publikované v Mladém světě č.46 v článku Je to ve hvězdách.

Dr.Grygar uvádí vysílač na Žižkově jako příklad, který se týká vědy. Domnívám se, že je o této problematice špatně informován a že by měl raději uvádět příklady z oborů, v nichž se vyzná lépe. Veřejnost v něm vidí vědce, a tak jeho neodpovědné vyjádření může uškodit především vědě. Vědu platí celá společnost a ta má právo být informována o tom, co platí, ale i právo rozhodnout, zda to platit chce.

K postavení věže došlo přes odpor veřejnosti, potlačením názoru odborníků a na základě porušení legislativy. Vysílání zatěžuje životní prostředí a přináší zdravotní rizika. Za těchto okolností je odpor občanů logický. Přitom jen zřídka vyjadřuje veřejnost svá přání tak umírněně jako právě zde; urážlivá formulace o křičícím davu má pravděpodobně navodit atmosféru a nahradit chybějící argumenty.

V případě, že by se TV a VKV signál ze Žižkova nevysílal, půjde podle dr.Grygara o jasné přezírání vědeckého stanoviska. Ve skutečnosti však neexistuje vědecké stanovisko, které by se za vysílání stavělo. Naopak. Vliv elektromagnetického pole na organismus je prokázaný. Hygienici v Nezávislé komisi jednoznačně řekli: Nelze dát záruky, že vysílání nebude mít negativní vliv na zdraví obyvatel. Vzhledem ke katastrofálnímu stavu životního prostředí v Praze a vzhledem k nanejvýš varujícímu zdravotnímu stavu populace dokonce požadují nezvyšovat zátěž elmag.polem nad současnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].