Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Greenpeace a čs.ekologické hnutí

V Respektu č.17 chválí Zdeněk Lukeš akce Greenpeace v ČSFR a současně se s despektem zmiňuje o totální krotkosti tuzemských ekologických iniciativ, jež se "zatím zmohly jen na pár nesmělých propagačních akcí".

V Respektu č.17 chválí Zdeněk Lukeš akce Greenpeace v ČSFR a současně se s despektem zmiňuje o totální krotkosti tuzemských ekologických iniciativ, jež se „zatím zmohly jen na pár nesmělých propagačních akcí“. Obsáhlý článek s toutéž pointou vyšel v samizdatovém Voknu č.13 - podepsán P.Blumfeld.

Také Greenpeace začínal kdysi jako jeden z mnoha „krotkých“ a málo známých ekologických klubů kdesi v Kanadě. Jeho hvězda začala prudce stoupat teprve tehdy, když se přešlo k divadelním (spektakulárním) akcím s důsledným zapojením televize a novin. Loni měl Greenpeace k dispozici již částku 68 miliónů dolarů, získanou od více než 4 miliónů dárců po celém světě, z menší části pak prodejem reklamního materiálu a dokumentů o vlastních akcích. V Nizozemí jsou oba úřady Greenpeace (mezinárodní a nizozemský) zaregistrovány jako nadace, což kromě daňových úlev také znamená např. neexistenci členství. Buď je někdo placeným či dobrovolným pracovníkem nadace, anebo je dárcem peněz a přísluší mu právo odebírat časopis; nemůže však mluvit do činnosti nadace. Vnitřní demokracie, konkrétně nekonečné hádky na členských schůzích by totiž akceschopnost Greenpeace mohly jedině ochromit. Struktura řízení připomíná tudíž spíš nadnárodní koncern, protože jinak by nebylo možné činnost celosvětově koordinovat a akce provádět na profesionální úrovni. Když byla otevřena kancelář Greenpeace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].